Gürer, "Dış ülkelerle ticari ilişkiler, karşılıklı alışverişe dayalı bir anlayışla sürdürülüyor. Diplomatik ilişkiler, ticari ilişkilerle iç içe geçti. Alanı, üretimi ve üreticisi bizden az olan ülkelerden farklı gıda ürünü alır duruma getiren bir yönetim anlayışı ile ülkemiz idare ediliyor. Ülkeler arası ilişkiler sorunlu olsa da ticarette sorun yok. Dış güçler diye seçimler öncesi neredeyse savaşacağız görüntüsü yaratılan ülkelerle dahi ticari ve ekonomik ilişkilerimiz artıyor. Önceki Dışişleri Bakanına bu durumu sorduğumda siyasi ilişkiler farklı, ticari ilişkiler farklı ifadesini kullanmıştı. Bu bağlamda, tek adam rejimi ile dış ticaret önemli ölçüde dış siyasetten ayrı tutulup önemli bir rant alanı yaratıldı. Birleşik Arap Emirlikleri ile 15 Temmuz darbe kalkışması sürecinde darbe planlayıcısı olacak kadar suçlamalarda bulunan AKP'li Başkanlar da oldu. Son dönemde ise yeniden ilişkiler geliştirildi. İthal kapısı açıldı."Gürer ayrıca, “Cumhurbaşkanı yayınladığı ithalat listesinde   ilk göze çarpanlar; tavuk yumurtasında 150 tona, dondurulmuş sebze 200 tona, kurutulmuş sebze 100 tona, kuru baklagil 500 tona ve çeşitlik bitkisel yağlardan ise 40.000 tona kadar gümrük vergisi alınmayacağı açıklandı.” dedi.

YERLİ ÜRETİCİ REKABET EDEMEZ

250.000 TL'nin 32 Günlük Faiz Getirisi: Mayıs 2024 Güncel Hesaplama 250.000 TL'nin 32 Günlük Faiz Getirisi: Mayıs 2024 Güncel Hesaplama

Gürer, BAE'den yapılacak ithalatın yerli üreticileri olumsuz etkileyeceğini belirterek, “BAE'den gelecek tavuktan yumurtaya, sebzeden baklagillere, yağlardan sütlere kadar birçok üründe gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor. Bu durum, yerli üreticilerimizin rekabet gücünü azaltacak ve üretimlerini olumsuz etkileyecektir. 

AKP İKTİDARI ÖNCE KENDİ ÜRETİCİSİNİ SAHİPLENSİN

Gürer, ithalatın yerli üretimi olumsuz etkilememesi için tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, "İthalatın yerli üretimi olumsuz etkilememesi için gümrük vergilerinin artırılması, yerli üreticilere destek verilmesi gibi tedbirler alınmalıdır. Aksi takdirde, yerli üreticiler daha büyük zararlar görecek ve ülke ekonomisi olumsuz etkilenecektir. Ülkeler arası ticareti geliştirmek yerli çiftçi ve üreticiyi yok sayarak yapılması ülkeye de büyük zarar verecektir." diye konuştu.

Gürer ayrıca, “Gümrük vergisi sıfırlanması, kısa vadede tüketicilerin fiyatlar etkisi olsa da uzun vadede, yerli üreticilerin zarar görmesine, gıda güvenliğinin tehlikeye girmesine ve tarımsal istihdamın azalmasına neden olma olasılığı da unutulmamalıdır.” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ