Kamuda dijital dönüşüm için işbirliği Kamuda dijital dönüşüm için işbirliği

CHP ve HEDEP, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararını tanımaması ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması kararına karşı TBMM Genel Kurulu’nda genel görüşme açılmasını istedi. Ancak AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla önerge reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, önergenin gerekçesini anlatırken, yaşadığı haksızlıklara ve yargı darbesine dikkat çekti.

AYM kararlarına saygı istiyoruz

Berberoğlu, AYM’nin kendisi hakkında verdiği ihlal kararıyla milletvekilliğine geri döndüğünü hatırlatarak, “Bütün bunları başınıza açan benim. 8 yıl süren bir dava sürecinin sonunda AYM kararıyla geri döndüğüm için açılan yol, şu an tartışılıyor. Bakın ben 8 yıldır milletvekiliyim bu sekiz yılın sadece 6 yılını Meclis’te geçirebildim. Kalanı ya hapishanede ya da milletvekilliğim düşürüldüğü için sağda solda geçti. Sonuç ne oldu? AYM, bir kuralın, kanunun yersiz yere çiğnendiğini kabul etti. Benim milletvekilliğimi geri verdi” dedi. Berberoğlu, AYM’nin sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlattığını, kendisini cezasız bırakmadığını, ancak Yargıtay’ın AYM kararlarını tanımadığını ve AYM üyelerine suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Berberoğlu, “Bu yüce Meclis’e yakışıyor mu? Kitabın ortasından soruyorum. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin istediğini yaparsanız benim karşınızdaki. Kandan, candan, etten bir örneğim ben. Bütün bunları yaşamak zorunda değilim. Başka hiçbir vekilin de yaşamasını istemem. Burada doğrular konuşulmuyor. Meclis’e parmak sallayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi diyor ki: Can Atalay’ın kararını niye okumuyorsunuz? İki ayrı Meclis Başkanı benim kararımı okumadı burada. Şimdi mi aklı başına geldi Yargıtay 3. Daire’nin? AYM, dosyanın esasına girmedi. Söylediği şey şu: Anayasa’nın 83 ve 84. maddeleri dokunulmazlığı tarif ediyor. Benim milletvekilliğimi de tanımadı önce Yargıtay. 3-4 ay beni süründürdü hapishanede. Anayasa 83’e göre hükümle birlikte tahliye etmesi gereken Yargıtay, 3-4 ay beni hapiste tuttu. AYM, bunu hatırlattı. AYM, cezasız bırakmıyor bizi. Sadece milletvekilliği dokunulmazlığını hatırlatıyor. Herhangi bir kesimin parmak sallamasına tahammül etmek zorunda değiliz; hukuk kabadayılığı yapmasına tahammül etmek zorunda değiliz” diye konuştu.

AYM kararlarına uymayanlar hesap vermeli

Berberoğlu, AYM kararlarının bağlayıcılığının Anayasa’nın 153. maddesinde açıkça belirtildiğini, ancak Yargıtay’ın bu maddeyi yok saydığını ifade etti. Berberoğlu, “Anayasa’nın 153. maddesi diyor ki: AYM kararları Resmi Gazete’de yayınlandığı gün yürürlüğe girer. AYM kararları kesindir. AYM kararlarına uymayanlar hakkında TBMM tarafından gerekli işlem yapılır. Bu maddeyi yok sayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Bu ne demek? Bu, yargı darbesi demek. Bu, yargı bağımsızlığına ve tarafsızlığına aykırı demek. Bu, yasama dokunulmazlığına saldırı demek. Bu, millet iradesine saygısızlık demek. Bu, Anayasa’ya meydan okuma demek. Bu, hukuk devleti ilkesini çiğneme demek. Bu, demokrasiyi tehdit etme demek. Bu, Türkiye’yi Anayasa Mahkemesiz bırakma arzusu demek. Bu, kabul edilemez bir durum demek” dedi. Berberoğlu, AYM kararlarına uymayanların hesap vermesi gerektiğini, TBMM’nin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini, bu yüzden genel görüşme açılmasını istediklerini söyledi.

HEDEP'in önerisi reddedildi

HEDEP'in “AİHM ve AYM taraflarına uyulmama halinin ülkeyi daha fazla kaosa sürüklenmesinin engellenmesi” için verdiği genel görüşme önergesinin gündemin önüne çekilerek TBMM Genel Kurulu’nda bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ