9 EYLÜL- CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye'nin toplam dış borç stokunun Haziran 2023 sonunda 475,8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, "Dış borç stoku bu şekliyle tarihinin en kırılgan görünümünü sergiliyor. Türkiye, dış borcunu daha hızlı çevirmeli ve dolayısıyla daha yüksek bir borçlanma maliyetine katlanmalıdır" dedi. Arpacı, Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stokunun Ağustos ayında 165,4 milyar dolar olduğunu ifade etti. Türkiye'nin kısa vadeli borçlanmayı tercih ettiğini ve uzun vadeli finansman bulmakta zorlandığını söyleyerek, bu nedenle kısa vadeli borçlanmayla finansman sağlamaya çalıştığını belirtti.

Özel ve İmamoğlu, Saraçhane'den ayrıldı Özel ve İmamoğlu, Saraçhane'den ayrıldı

Arpacı, şunları kaydetti:

"Merkez Bankası ve kamu sektörünün dış borcu 2023 yılının ilk altı ayında toplam dış borç stokunun 17,2 milyar dolar artmasına neden olurken, AKP dönemindeki toplam dış borç artışı 343,9 milyar doları buldu. Kamu sektörünün dış borcu 8,2 milyar dolar artarak 194,7 milyar dolara yükselirken, Merkez Bankası'nın borcu 13,4 milyar dolar artarak 46,2 milyar dolara çıktı. Özel sektörün dış borcu ise 4,4 milyar dolar azalarak 234,9 milyar dolara geriledi.

Kısa vadeli dış borçların dış borç stoku içindeki payı yüzde 34,6 ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştı. Türkiye'nin dış borçları için ödediği faiz bu yıl geçen yıla göre yüzde 40'tan fazla arttı. Dış borç stoku, milli gelire oranla yüzde 46,5 olarak gerçekleşti. Önümüzdeki 12 ayda kamu sektörünün ödemesi gereken dış borç miktarı 211 milyar dolara yükseldi. Bu miktarın bir kısmını hükümet, kamu bankaları, Merkez Bankası ve özel sektör kuruluşları ödemek zorunda. Türkiye, cari işlemler açığının yıllık 50-60 milyar dolar arasında olduğu bir ortamda 260-270 milyar dolar finansman bulmalıdır.

Kısa vadeli dış borç stoku Ağustos 2023 itibariyle 165,4 milyar dolar oldu. Bu kısa vadeli borcun bir kısmı kamu bankalarına, bir kısmı Merkez Bankası'na ve bir kısmı özel sektöre aittir. Türkiye, uzun vadeli finansman bulmakta zorlanması nedeniyle kısa vadeli borçlanmayı tercih etmektedir. Kısa vadeli dış borçlarının artışının büyük bir kısmı Merkez Bankası ve kamu bankalarının borçlarından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, özel sektörün uzun vadeli dış borçları Ağustos ayında bir önceki aya göre 1,5 milyar dolar azalarak 146,5 milyar dolar oldu. Özel sektörün toplam borcu (uzun vadeli ve kısa vadeli) 233,5 milyar doları buldu. Yüksek dış borçlanma faizi ve kur riski nedeniyle özel sektörün dış finansman bulmakta zorlandığı görülmektedir. Özel sektörün toplam borcu Ağustos ayında bir önceki aya göre 1,5 milyar dolar azalırken, geçen yıl sonuna göre 3,6 milyar dolar azaldı."

Kaynak: HABER MERKEZİ