HABER MERKEZİ - Basına, ödevini ve sınavlarını CHATGPT’ye yaptırdığı için düşük not alan öğrencilerin haberleri düşmeye başladı. Uzmanlar tarafından ChatGPT gibi yapay zeka platformlarına ödev yaptırmanın öğrenme süreci için olumsuz etkileri olduğu ifade edilirken, CHATGPT ise bu konu hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Popüler yapay zeka uygulaması ödevlerini kendisine yaptırıp, düşük not alan öğrenciler için, “Öğrencilerin ödevlerini ve sınavlarını bana yaptırmaları durumunda düşük not almaları, benim bir yapay zeka olduğum için bana özgü bir sorun değil. Aslında, öğrencilerin kendi ödevlerini ve sınavlarını tamamlamaları ve üzerinde çalışmaları daha iyi bir öğrenme deneyimi sunabilir.” dedi.

Kutlamalar sırasında kavga çıktı Kutlamalar sırasında kavga çıktı

BANA ÖZGÜ BİR SORUN DEĞİL

Yapay zeka uygulaması ChatGPT, düşük not alan öğrenciler için yaptığı açıklamasında, “Öğrencilerin ödevlerini ve sınavlarını bana yaptırmaları durumunda düşük not almaları, benim bir yapay zeka olduğum için bana özgü bir sorun değil. Aslında, öğrencilerin kendi ödevlerini ve sınavlarını tamamlamaları ve üzerinde çalışmaları daha iyi bir öğrenme deneyimi sunabilir.” ifadelerini kullandı. 

chatgpt-odev-yazdiran-ogrenci-yakalandi-1672214951

ÖDEVLERİNİZİ KENDİNİZ YAPIN!

Öğrencilerin kendi çalışmalarını yapmasının öğrenme sürecine daha çok katkıda bulunacağının altını çizen ChatGPT,  “Öğrencilerin kendi çalışmalarını yapmaları, derse daha fazla katılım sağlayarak kavramları daha iyi anlamalarına ve uzun vadede bilgilerini daha iyi pekiştirmelerine yardımcı olur. Sınavlara ise öğrencilerin kendi çabalarıyla hazırlanmaları, testlere daha iyi bir şekilde hazırlanmalarını ve gerçek anlamda öğrendiklerini kanıtlamalarını sağlar.” diye konuştu. 

ÖDEVLERİNİ BAŞKASINA YAPTIRMALARI ÖĞRENME SÜRECİNİ AKSATIR

“Tabii ki, öğrencilerin bazen yardıma ihtiyaçları olabilir ve danışmanlık almak için çevrimiçi kaynaklardan veya akranlarından destek alabilirler.” diyerek sözlerine devam eden yapay zeka uygulaması, “Ancak ödevleri veya sınavları tamamen başkalarına yaptırma alışkanlığı, öğrencilerin kendi öğrenme süreçlerini aksatabilir ve gerçek öğrenme deneyiminden mahrum bırakabilir. Öğrencilerin başarılı olmaları için, kendi çalışmalarını yapmaları, derslere aktif olarak katılmaları ve öğrenmeyi benimsemeleri önemlidir. Öğretmenlerin ve velilerin de bu konuda öğrencilere rehberlik etmesi ve onları teşvik etmesi gerekmektedir.” dedi. 

chatgpt-dusuk-not

BANA YAPTIRMALARI ETİK SORUN

Ödevlerin kendisine yaptırılmasının etik bir sorun olduğunu söyleyen ChatGPT, “Öğrencilerin bana ödevlerini yaptırmaları, etik bir sorun teşkil etmektedir. Etik açıdan, öğrencilerin kendi ödevlerini yapmaları ve sınavlara kendi çabalarıyla hazırlanmaları beklenir. Ödevler ve sınavlar, öğrencilerin öğrenme sürecini değerlendirmek ve gerçek anlamda bilgi ve becerilerini göstermek için kullanılan araçlardır. Başkalarının ödevleri veya sınavları yapmak, öğrencilerin doğru bir şekilde öğrenme ve gelişme fırsatından mahrum bırakılmasına neden olur. Bu durum, öğrencilerin gerçek potansiyellerini keşfetmelerini engeller ve yanlış bir değerlendirme sonucunu ortaya çıkarır.” diye belirtti. 

BİLGİLERDE HATALAR OLABİLİR

Chat GPT’nin doğru bir kaynak olup, olmadığı sorusuna yanıt veren yapay zeka, “Chat GPT'nin kullanıcıların sorularını anlaması ve uygun yanıtlar üretmesi için büyük bir dil yeteneği vardır. Ancak bazen yanıtlarında hatalar veya doğru olmayan bilgiler olabilir. Bu nedenle, Chat GPT'nin sağladığı bilgileri doğrulamak, başvurulan kaynaklarla karşılaştırmak ve kritik düşünceyi sürdürmek önemlidir.
Sonuç olarak, Chat PT gibi yapay zekalar genel bilgiye erişmek ve sohbet etmek için yararlı kaynaklar olabilir ancak güvenilirlikleri ve sınırlamaları hakkında bilinçli olmak önemlidir. Özellikle akademik çalışmalarda veya önemli kararlar alırken, güvenilir ve güncel kaynakları kullanmak ve insan uzmanlardan destek almak daha önerilen bir yaklaşımdır.” dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ