Haber/ Gökçe ADAR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Çeşme Projesi’nin hayata geçirilmek istediği Çeşme ve Urla ilçelerinde, Alaçatı ve Zeytineli bölgesindeki alanlara ilişkin bir plan yayınlamıştı. Buna göre Çeşme Yarımadası'nın SİT derecesi 2’inci Derece Doğal SİT-Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ndan, 3’üncü Doğal SİT- Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı'na düşürülmüştü. Derecenin düşürülmesiyle, bölgenin ranta açılacağını ve projenin önünün açıldığını ifade eden konuya müdahil olan çevreciler ve çevreye duyarlı avukatlar, konuyu yargıya taşıma kararı almıştı. Av. Şehrazat Mercan, Av. Ömer Erlat, EGEÇEP, İzmir Tabip Odası, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve konuya müdahil olan platform temsilcileri, 27 Aralık günü, mahkeme kararı bulunan SİT alanlarının derecelerinin düşürülmesine itiraz ederek, dava açtı. Sunulan raporları ve dilekçeleri inceleyen mahkeme heyeti, SİT derecelerini düşüren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 30 günlük süre tanıdı. Bu süre içerisinde, bakanlıktan ‘2018 yılında belirlenen SİT derecelerinin yeniden ne gerekçeyle düşürüldüğünü ve bu değişikliğin hangi işlem gereği yapıldığını’ açıklayan raporlar sunması istendi. Bakanlık ise bu sürenin yetersiz olduğunu belirterek, savunma sürecinin 60 güne çıkarılmasını talep etti.

‘ISMARLAMA DEĞİŞİKLİK’

Bakanlığın talep ettiği 60 günlük süreç başlarken, Av. Şehrazat Mercan da mahkeme kararını beklediklerini ifade etti. Mercan, SİT derecesi değişikliğinin ısmarlama olduğunu söyleyerek, “’Arkeolojik SİT’ bölgesi, ‘Doğal SİT’ bölgesi gibi yerlerde SİT derecesi düşürülmez. İlkesel olarak oranın yeniden bölgeye kazandırılabilmesi için anca derece yeniden düzeltilir. Buradaki SİT derecesi düşürülmesi ısmarlama bir değişiklik. Orada yapılaşmayı amaçlayan bir durum var. Gerçek bir SİT düşmesi değil. Bölgede, bütün arkeolojik değerler, bütün özellikler hala duruyor. Arkeolojik yapılaşmada bir bozukluk yoksa, bu değişiklik neye göre yapılır? Belli bir amaç için yapıldığı çok belli” şeklinde konuştu. Mercan, Çeşme Belediyesi’nin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin proje sürecine sessiz kalmalarının da dikkat çekici olduğunu ekledi.

‘RANTA AÇILACAKTIR’

Projenin bölgeyi tahribata açacağını bir kez daha yineleyen Mercan, “Ek süreden sonraki sürecin sonlanmasını bekliyoruz. Bize projeyi kabul ettiremeyecekler” dedi. Söz konusu SİT derecesinin düşürülmesini, 15 Aralık günü gazetemiz gündeme getirmişti. Gazetemize konuşan Av. Ömer Erlat, daha önce bakanlığın çıkardığı kararla, bu bölgeyi kesin korunacak alan ilan ettiğini ve şu an statüsünü değiştirerek, verdiği karar ile çeliştiğini ifade etmişti. Av. Erlat, şöyle konuştu: “Geçen 1 yılda değişen bir şey olmadı. Şimdi sanki o kararı bakanlığın kendisi vermemiş gibi yeni bir karar çıkardı. Açıklanan bu karar, 'Ben burayı ranta açacağım, yat limanı da alışveriş merkezi de turizm merkezi de yapacağım’ anlamına gelir.”