Emekliler Ocak ayında yapılacak zammı beklerken, hükümet maaşlardan kesinti yapmaya hazırlanıyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında alınacak önlemler arasında, çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası primi kesilmesi de bulunuyor.

Yeni düzenlemeyle, emeklilik öncesi çalışırken ödenen yüzde 12,5'lik genel sağlık sigortası primi artık çalışan emeklilerin maaşlarından da kesilecek.

ÇALIŞAN EMEKLİLER YÜKSEK KESİNTİYLE KARŞI KARŞIYA

Çalışan emeklilerin maaşlarından halihazırda yüzde 32 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılıyor. Bu kesinti şu anda işverenin yükümlülüğünde ancak, işverenler bu oranı yüksek bulduğu için emeklileri kayıt dışı çalıştırmayı tercih ediyor.

Yalova Valiliği’nden resmi ilanlar hakkında genelge Yalova Valiliği’nden resmi ilanlar hakkında genelge

SGDP, çalışan emeklilerin iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle çalışamaz hale gelmesi durumunda bağlanacak gelir için kullanılıyor. Emeklilik sürecine kadar iş kazası için maaşlardan ayrılan prim oranı yüzde 2. Çalışan emekliler ise, diğer çalışanlara göre çok daha yüksek prim kesintileriyle karşı karşıya kalıyor.

EMEKLİ SAYISI ARTIYOR, KAYIT DIŞI ÇALIŞMA YAYGINLAŞIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, kayıtlı çalışan emekli sayısı 2020 yılında 746 bin 766 iken, 2024 yılının Haziran ayında 2 milyon 23 bin 11'e yükseldi. Kayıt dışı çalışan emekli sayısının ise yaklaşık 1 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. Ortalama emekli aylıklarının 16 bin 500 lira civarında olması, emeklileri geçim sıkıntısı nedeniyle yeniden çalışmaya zorluyor.

Genel sağlık sigortası ve sosyal güvenlik destek priminin emekli maaşından kesilmesi, maaşlarda ciddi oranda düşüşe neden olacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ (TES) VE KIDEM TAZMİNATI

OVP'de yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile kıdem tazminatının da risk altında olduğu belirtiliyor. TES, kıdem tazminatı yerine, çalışanların maaşlarından kesinti yapılarak bir fon oluşturulmasını öngörüyor. TES'e katılanlar kıdem tazminatı alamayacak. Bu sistem, ikinci bir emeklilik geliri olarak sunulacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ