HABER MERKEZİ- Cadılar Bayramı, gizem, sihir ve batıl inançlarla dolu, her yıl kutladığımız eşsiz bir tatildir. Peki, bu gelenek nasıl ortaya çıktı? İşte sizi şaşırtacak bazı bilgiler:
CADILAR BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Cadılar Bayramı'nın kökenleri aslında dini bir zemine dayanır. Öncelikle Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olsa da, günümüzde seküler bir etkinliğe dönüşmüş, tüm dünyada kutlanan bir bayram halini almıştır.
Antik Keltlerin Mirası: Samhain Festivali
Cadılar Bayramı'nın kökleri, İrlanda, Birleşik Krallık ve Kuzey Fransa'da yaşamış olan antik Keltlerin Samhain Festivali'ne dayanır. Bu bayram her yıl 31 Ekim'de kutlanır ve dünya genelinde giderek daha popüler hale gelir. Cadılar Bayramı etkinlikleri birçok ülkede günler öncesinden planlanır.
Azizler Günü Bağlantısı
Cadılar Bayramı, Anglosakson dünyasında "Halloween" olarak adlandırılır ve adını "Azizler Günü"nden alır. Azizler Günü, Hristiyanlıkta bilinen ve bilinmeyen tüm azizlerin, ölmüş kişilerin anıldığı kutsal bir gündür. Bu bayramın kökeni tam olarak bilinmese de, 837 yılında Papa IV. Gregor tarafından gelenekselleştirildi ve sağlam bir zemine oturdu.
Yaşayanlarla Ölüler Arasındaki Sınır
Keltlerin Samhain Festivali'yle ortaya çıkan Cadılar Bayramı, 2000 yıl önce İrlanda, Birleşik Krallık ve Kuzey Fransa'da yaşayan Keltlerin yeni yıllarını 1 Kasım'da kutlama geleneğine dayanır. Keltler, 31 Ekim'de, yaşayanların ve ölülerin dünyaları arasındaki sınırın bulanıklaştığına inanırdı. Bu gece, ölülerin hayaletlerinin dünyaya döndüğüne inanılır ve Samhain, büyük etkinliklerle kutlanırdı. Keltler, kötü ruhları kovmak için hayvan başlarından veya derilerinden kostümler giyer, büyük ateşler yakardı.
CADILAR BAYRAMI DİĞER ÜLKELERE NASIL YAYILDI?
20'inci yüzyılda Amerika'ya göç eden Avrupalı göçmenler, Cadılar Bayramı geleneklerini yanlarında getirdi ve bu tatil Amerika'da popülerleşti. 1950'lerde Amerika'da şeker dağıtma geleneği, Cadılar Bayramı'nın en popüler etkinliklerinden biri haline geldi. İngiltere'deki All Souls' Day (Azizler Günü) geçit törenlerinden etkilenerek ortaya çıkan popüler Amerikan Cadılar Bayramı geleneği, kapıları dolaşan fakir halkın ev sahiplerinden yiyecekler almasıyla ilişkilendirilir.
İlginç Gerçekler ve Ticari Boyut
Avrupa ve Kuzey Amerika'da Cadılar Bayramı büyük ölçüde dini olmayan bir kutlamadır. Ancak muhafazakâr Hristiyanlar, özellikle tutucu Protestanlar, Cadılar Bayramı'nı kutlamaz ve yanlış bulurlar.
Cadılar Bayramı'nın sembolü, gülen bir bal kabağıdır. Bu kabağın içi oyularak içine mum yakılır ve şeytani bir surat oluşturulur. İlk başlarda İrlanda ve İskoçlar, şalgamları ölen ruhları anma yolunda kullanırken, ABD'ye göç ettiklerinde daha kolay oyulabilen balkabağını tercih etmişlerdir.
Cadılar Bayramı gecesi, bir örümcek bulmak iyi şans olarak kabul edilir. Ayrıca, bazı hayvan barınakları, Cadılar Bayramı kutlamaları sırasında kara kedilerin evlat edinilmesini yasaklar. 2012'de Ulusal Perakende Federasyonu'na göre Amerika Birleşik Devletleri'nde Cadılar Bayramı, Noel'den sonra en çok harcama yapılan gündür ve her yıl Amerika'da şeker satışlarının dörtte biri Cadılar Bayramı'nda gerçekleşir.
Cadılar Bayramı, geçmişten günümüze uzanan ilginç bir geçmişe sahip geleneklerle dolu özel bir tatildir. Bilgilendirici ve eğlenceli kutlamalarınızın keyfini çıkarın!