Bursa'nın Gemlik ilçesi, 3.9 ve 4.2 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. İstanbul ve çevresinde de hissedilen depremler, vatandaşları endişelendirdi. Bu depremlerin tehlikeli olabileceği yönünde yorumlar yapıldı. Odatv'ye konuşan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bugünkü depremlerin Kuzey Anadolu Fayı'nın "en dingin" kolunda yaşandığını belirterek, "Bunun arkasından büyük deprem geleceği söylenirse, bunun hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. Bu kol çok seyrek deprem üretir ve deprem büyüklükleri çok yüksek değildir." dedi.
Kuzey Anadolu kırığı Bingöl'den tek kol olarak çıkıp Akyazı'ya kadar tek kol olarak geliyor. Kuzey Anadolu kırığı Akyazı'da saçaklaşıyor ve üç bölüme ayrılıyor. Bunlardan bir tanesi kuzeyden Marmara'ya geliyor. Adapazarı, Gölcük, İstanbul ve Tekirdağ üzerinden Saros Körfezi'ne giriyor.
Bir kol da Akyazı'dan çıkıyor, Pamukova üzerinden; Yenişehir, Bursa, Mustafakemalpaşa, Manyas ve oradan Gönen üzerinden Erdremit Körfezi'ne devam ediyor. Orta kol ise yine Akyazı'dan çıkıyor, bu kez İznik Gölü üzerinden Gemlik Körfezi'ne devam ediyor. Oradan Mudanya ve Bandırma'ya doğru ilerliyor. Bu üç koldan en büyük deprem üreten İstanbul'un üzerinde olduğu kuzey kolu. Burada 7,5 büyüklüğüne kadar deprem üretebiliyor. Güney kolda ise kırıklar parçalı olduğu için, yani Bursa kolunda 6,5 ile 7,2 arasında depremler meydana gelebiliyor.
'BÜYÜK DEPREM GELECEK' DENMESİ BİLİMSEL DEĞİLDİR
En dingin kol olan İznik-Gemlik kolu ise 6,2 ile 6,4 arasında depremler üretiyor. Ama çok seyrek üretiyor. Çok deli bir kırık değil bu. İki kolun arasında olduğu için çok seyrek deprem üretebiliyor. Bugün olan 3,9 ve 4,2 büyüklüğündeki küçük depremler bu kırığın diriliğini gösteriyor. Bunun arkasından büyük deprem geleceği söylenirse, bunun hiçbir bilimsel kanıtı yoktur. Kaldı ki belirttiğim gibi çok seyrek deprem üretir ve deprem büyüklükleri çok yüksek değildir.