Karşıyaka Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu ve Karşıyaka Ortaokulu Erasmus projeleriyle, göçmen ve mülteci sorunlarına çözüm oluyor; çiğnenen çocuk haklarını AB ülkelerine duyurmaya çalışıyor.

İzmir'deki Karşıyaka Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu yürüttüğü iki ayrı Erasmus projesiyle, tüm dünyanın gündeminde olan göçmen ve mültecilerin sorunlarına ışık tutuyor. Avrupa Birliği Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı'nın onayladığı iki ayrı projeye imza atan okul, bünyesinde bulundurduğu 15 mülteci öğrencisi ile dünyaya örnek oluyor. “Keep Calm I Am A Refuge!” (Sakin Ol Ben Bir Mülteciyim) projesinin koordinatörlüğünü yapan Karşıyaka Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu, mülteci sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Hollanda, Portekiz, Yunanistan, Romanya, Slovakya ve Polonya'dan okullarla birlikte eş zamanlı yürütülen proje kapsamında, savaştan ve ölümden kaçmayı başaran ancak gittikleri yerlerde başka sorunlarla karşı karşıya olan mültecilere “sadece kapıları açan değil onlara sahip çıkan, empati yapabilen insanlar” olabilme becerisi kazandırmaya çalışılıyor. Kendilerini gittikleri ülkeye ait hissetmesinin en iyi yolunun o ülkenin dilini bilmekten geçtiğini savunan proje kapsamında her ülkede mülteci öğrenciler için anadili öğrenme kursu açılıyor. Mülteci öğrenciler ve aileleri bilinçlendirmek için proje öğretmenlerinin de katıldığı seminer, kermes ve sergiler düzenleniyor.

YENİ YAŞAM YENİ UMUT


Ortaokulun ortak olduğu bir diğer Erasmus projesi “New Life New Hope” (Yeni Yaşam Yeni Umut), mülteci çocukların okullarında mutlu olacakları ve kendilerini ifade edebilecekleri huzurlu ortamlar yaratmayı hedefliyor. Vali Erol Çakır Lisesi Koordinatörlüğünde yürütülen proje Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu, Karşıyaka Ortaokulu, İspanya, Portekiz, Romanya ve Makedonya Avrupalı ortakları ile amacına ulaşıyor. Eylül 2017'de başlayan Haziran 2019'da sona erecek proje kapsamında öncelikle mülteci öğrencilerin ayrımcılığa maruz kalmadan, kendilerini rahatça ifade edebilecekleri eğitim ortamları hazırlanması hedefleniyor. Mültecilerin, kendi kültürlerini gittikleri yerlerde de devam ettirebilmeleri için faaliyetlerin düzenlenmesi de projede yer alıyor. Çocukların marjinal gruplara kaymasının engellenmesi, onların topluma kazandırılması ve doğru hedeflere yönlendirilmesi amaçlanıyor. İzmir İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nün, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü kapsamında sivil toplum kuruluşları ile göçmenleri bir araya getirdiği etkinlikte çeşitli seminerlerle bilgilendirme yapılırken, düzenlenen kermes ile kültürlerin kaynaştırılması sağlandı. Etkinlikte okulların Erasmus projeleri de tanıtıldı.


ÇEVRE VE ÇOCUK HAKLARI


Karşıyaka Ortaokulu'nun iki yıldır sürdürdüğü “Got Pollution? Be The Solution... Recycle” (Kirlilik mi var? Çözüm ol... Geri dönüşüm) Erasmus projesi ise mülteci öğrencilerde çevre bilinci oluşturmak, geri dönüşüm sayesinde atık maddelerden tekrar faydalanarak ülke ekonomisine katkı sağlamak amacını taşıyor. Bu. Projeye Makedonya, İsveç, İtalya, Portekiz ve Polonya'dan okullar ortak oldu. Ayrıca “We, The Kids Of The EU, Believe...” (Biz Avrupa'nın çocuklarıyız. İnanıyoruz) adlı projelerinde dünya üzerinde ayrımcılığa maruz kalan, ötekileştirilen, zorbalığa uğrayan, hakları çiğnenen çocukların duyuramadıkları sesleri olmayı hedefleniyor. Hırvatistan, Litvanya, Yunanistan, Slovenya ve İtalya'dan okulların ortak olduğu projeyle Türk ve AB bölgesi ülkelerine, sadece savaş olan ülkelerde değil, pek çok ülkede çocuk haklarının çiğnendiği duyurulmaya çalışılıyor.

Çalışmalar yurtdışında ses getirdi


Her iki okulun geliştirdiği projeler, Romanya ve Portekiz'deki ulusal televizyonlarda ve ajanslarda haber olurken, diğer Avrupa Birliği ülkelerinde de ilgi gördü. Selçuk Yaşar Alaybey Ortaokulu Müdürü Abdullah Aycan ve Karşıyaka Ortaokulu Müdürü Ali Bilgiç, öğretmenlerini Avrupa'da daha çok ses getirecek yeni Erasmus projeleri yapmaları konusunda teşvik ediyor.