Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi Aylık Bülteni Aralık 2023 raporu yayımlandı. Rapora göre; Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler geçen yıla göre yüzde 76 artarak 2,7 trilyon TL açıklanırken, İzmir, bireysel kredide yüzde 7 ile en yüksek paya sahip üçüncü şehir oldu. Bireysel kredi payında İstanbul yüzde 28 ile başı çekerken, yüzde 10 ile Ankara ikinci sırada yer aldı. Bireysel kredilerin yüzde 44’ünü kredi kartları, yüzde 30’unu ihtiyaç kredileri, yüzde 16’sını konut kredileri, yüzde 4’ünü taşıt kredileri ve yüzde 6’sını kredili mevduat hesabı oluşturdu. Konu hakkında Dokuz Eylül Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti Tüketici Temsilcisi Fatih Kurdoğlu, “Bir mont 5 bin TL’den satılıyor. İnsanlar bu ihtiyaçlarını bile kredi kullanarak alabilecek konuma geldi” diye konuştu. Ekonomist Osman Sirkeci ise “Toplum, bugün yaptığı tüketimini ileriye taşıyor. Bir bakıma bugünkü yoksullaşmasını öteliyor. Biz Nisan, Mayıs gibi giderlerimizin acı faturasını hissetmeye başlayacağız” dedi.

Türkiye ile Azerbaycan arasında protokol imzalandı Türkiye ile Azerbaycan arasında protokol imzalandı

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜKÇE BORÇ ARTIYOR

Konu hakkında Dokuz Eylül Gazetesi’ne konuşan ekonomist Dr. Osman Sirkeci, “Ücretlere yapılan zamlarda yeni Merkez Bankası yönetimi daha sıkı bir politika izleyeceğini söyledi. Kamu harcamalarının azaltılması üzerinde duruldu. Yani ücretli ve emeklilerin gelirine yapılan baskı, piyasadaki arzı karşılayamaz duruma geliyor. Alım gücü düştükçe, piyasa normal gelirlerle üretimini satamaz duruma geliyor. Bu nedenle finans piyasası bireylere kredi veyahut bireysel kredi üzerinden ihtiyaçlarını giderme seçeneği sunuyor” diye konuştu.

osman-sirkeci

‘YOKSULLUK İLERİYE TAŞINIYOR’

Normal ekonomik şartlarda insanların tüketim harcamalarını gelirleri üzerinden yaptığına vurgu yapan Sirkeci, “Normal şartlarda insanlar tüketim harcamalarını kendi gelirleri üzerinden yaparlar ama gelirin normal alışılagelen giderlerini karşılamakta yetmiyorsa kişi başka yollara başvuruyor. Dolayısıyla toplum, bugün yaptığı tüketimini ileriye taşıyor. Bir bakıma bugünkü yoksullaşmasını öteliyor. Biz Nisan, Mayıs gibi giderlerimizin acı faturasını hissetmeye başlayacağız” diye söyledi.  

‘TÜKETİCİ ARTIK DAR BOĞAZDA’

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir İl Tüketici Hakem Heyeti Tüketici Temsilcisi Fatih Kurdoğlu ise tüketicinin dar boğazda olduğunu dile getirirken, “Tüketici artık darboğazda. Bir mont 5 bin TL’den satılıyor. İnsanlar bu ihtiyaçlarını bile kredi kullanarak alabilecek konuma geldi. Toplum artık çocuğunun okul taksitini karşılama, ev taşıma gibi ihtiyaçlar için kredi kullanıyor. Artık bu ihtiyaçlar karşılanamaz duruma geldi. Faizleri artırmak da enflasyonu durdurmadı. Bu durum daha da kötüleşecek. Keşke faiz artırarak düzelebilse ama düzeltilemez. Bu sadece vatandaşın üzerindeki yükü artırıyor” dedi. 

fatih-kurdoglu

Kaynak: HABER MERKEZİ