WikiLeaks internet sitesi kurucusu Julian Assange’ın 20-21 Şubat’ta İngiltere’de görülecek ABD’ye sınır dışı edilme davasıyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) İşkence, İnsanlık Dışı ve Aşağılayıcı Muamele ve Ceza Özel Raportörü Alice Jill Edwards, Cenevre’de açıklamalarda bulundu. Edwards, İngiliz makamlarını Assange’ı ABD’ye iade etmemeye çağırarak, iade edilmesi halinde işkence ve kötü muamele riski taşıdığını belirtti. Edwards, ayrıca ABD’nin insani muameleye ilişkin verdiği güvencelerin yetersiz olduğunu ve Assange’ın akıl ve beden sağlığının korunması gerektiğini vurguladı.

“İntihar etmeye meyilli olduğu değerlendiriliyor”

Edwards, Assange’ın uzun süredir depresif bozuklukla mücadele ettiğini ve intihar etmeye meyilli olduğunu söyledi. Edwards, Assange’ın ABD’nin yazışmalarını WikiLeaks aracılığıyla yasa dışı olarak yayımladığı gerekçesiyle 1917 tarihli Casusluk Yasasını ihlal olmak üzere çok sayıda suçlamayla karşı karşıya olduğunu hatırlattı. Edwards, “İade edilmesi durumunda duruşmayı beklerken uzun süreli izolasyona ve tutukluluğa maruz kalacak. Suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapse çarptırılabilecek.” dedi.

“İngiltere’nin insan haklarına ilişkin yükümlülükleri”

Edwards, Assange’ın mental durumuna rağmen uzun sürecek hücre cezasına çarptırılmasının ve sonucunda orantısız bir ceza alma riskinin İngiltere’nin insan haklarına ilişkin uluslararası yükümlülüklerine uygun davranıp davranmadığı sorularını gündeme getireceğinin de altını çizdi. Edwards, “İngiltere, işkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele ve cezayı önleme sözleşmesi dahil olmak üzere insan haklarına ilişkin uluslararası anlaşmaların tarafıdır. Bu anlaşmalar, iade edilen kişinin işkence veya diğer kötü muamele veya cezalandırmaya maruz kalma riski taşıdığı durumlarda iadeyi yasaklamaktadır.” dedi.

Fransa'da 'Filistinlilerle dayanışma ifadeleri' kısıtlanıyor Fransa'da 'Filistinlilerle dayanışma ifadeleri' kısıtlanıyor

“ABD’nin insani muameleye ilişkin güvenceleri yetersiz”

Edwards, ABD’nin insani muameleye ilişkin verdiği güvencelerin de Assange’ı korumak için yeterli bir garanti olmadığına dikkati çeken Edwards, “Yasal olarak bağlayıcılıkları yok, kapsamları sınırlı ve korunması amaçlanan kişiler bunların ihlali karşısında geri dönüş hakkı yok. Ayrıca, ABD’nin işkence ve kötü muamele konusunda geçmişteki sicili, bu güvencelere güven duymayı zorlaştırmaktadır.” dedi.

Edwards, ABD’nin Guantanamo Körfezi’ndeki hapishanesinde tutulan mahkumların durumunu hatırlatarak, “Bu mahkumlar, yıllardır yargılanmadan ve insanlık dışı koşullarda tutulmaktadır. ABD, bu mahkumların işkence gördüğüne dair iddiaları da reddetmektedir. Bu durum, ABD’nin insani muameleye ilişkin taahhütlerine ne kadar bağlı olduğunu göstermektedir.” dedi.

“Assange’ın akıl ve beden sağlığının korunması gerekiyor”

Edwards, İngiltere hükümetini Assange’ın iadesiyle ilgili kararını gözden geçirmeye çağıran Edwards, Assange’ın akıl ve beden sağlığının korunması gerektiğini söyledi. Edwards, “Assange, uzun süredir devam eden ve tekrarlayan depresif bozuklukla mücadele ediyor. İntihar etmeye meyilli olduğu değerlendiriliyor. Ayrıca, Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinde yedi yıl boyunca sığınma talebinde bulunduğu süre zarfında fiziksel sağlığı da bozuldu. Bu nedenle, Assange’ın acil olarak tıbbi yardıma ihtiyacı var. İngiltere, Assange’ın yaşam hakkını ve insan onurunu korumakla yükümlüdür.” dedi.

Kaynak: AA