Gazze’deki durumdan rahatsız

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’deki hastanelerdeki korkunç durumdan ve can kayıplarından çok rahatsız olduğunu belirterek, ‘insanlık namına acilen insani ateşkes’ çağrısında bulundu. Guterres, Gazze’de sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini, yaralıların tedavi edilemediğini, ilaç ve malzeme eksikliği yaşandığını söyledi. Guterres, ayrıca Gazze’deki sivillerin, özellikle de çocukların, şiddet ve korku içinde yaşadıklarını vurguladı.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sürüyor

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar 7 Ekim’de başladı. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’e “Aksa Tufanı” adıyla kapsamlı operasyon başlatmıştı.İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.  İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 7 binden fazla insan hayatını kaybetti. Çoğu kadın ve çocuk olan kurbanların sayısı her geçen gün artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında Gazze’de 7 bin kişinin can verdiğini açıkladı.

Dünyadan ateşkes çağrıları

İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşı dünyada Türkiye başta olmak üzere çok sayıda ülke ateşkes çağrısı yaptı. İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Afrika Birliği ve Türkiye’nin de aralarında olduğu 25 ülke, BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze’de insani ateşkes sağlanması için baskı yapılmasını istedi. BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamayla Gazze’de insani ateşkes çağrısı yapan kararname ezici çoğunlukla kabul edildi. Ürdün’ün girişimi ile oylanan ve bağlayıcı olmayan kararnameyi 120 üye kabul ederken, 14 üye reddetti.45 üye ise çekimser kaldı.

Ateşkese karşı çıkan ve çağrı yapmayan ülkeler

Gazze’de yaşanan insanlık dramına rağmen, ateşkese karşı çıkan ve ateşkes çağrısı yapmayan 13 ülke ile AB var.Bu ülkeler; ABD, İngiltere, Almanya, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Letonya, Polonya, Avrupa Birliği (AB) de İsrail-Filistin çatışmasında ateşkes çağrısı yapmayacağını bildirirken, AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, “Şu aşamada AB’den bir ateşkes çağrısı yoktur.” dedi. ABD Başkanı Joe Biden, Hamas’ın elindeki tüm rehineler serbest kaldıktan sonra İsrail-Filistin çatışması için ateşkesi görüşebileceklerini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail ziyaretinde DEAŞ’a karşı kurulan uluslararası koalisyonun Hamas’a karşı da mücadele edebileceğini ve Fransa’nın buna hazır olduğunu belirterek, “terörist gruplarla mücadele” için “bölgesel ve ulusal bir koalisyon” kurulması çağrısında bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da İsrail’e destek vererek, “Almanya için İsrail’in güvenliği tartışılamaz. Dünyadaki her devlet gibi İsrail’in de uluslararası hukuk çerçevesinde kendisini teröre karşı savunma hakkı vardır. Filistinlilerin içinde bulunduğu kötü duruma değinmek bu açık ve sarsılmaz duruşla hiçbir şekilde çelişmez.” ifadesini kullandı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, kendisine defalarca kez yöneltilen “Ateşkes çağrısında bulunmayacak mısınız?” sorularına, ateşkes konusuna değinmeden, “İsrail’in kendini savunma hakkı var.” yanıtını verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ