Emeklilik döneminde rahat etmek isteyen çalışanlar, geleceğini güvence altına almak isteyen ev hanımları ve 18 yaş altı çocuklar, BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde yatırım yapma fırsatı yakalayabiliyor. Üstelik Bireysel Emeklilik Sistemi, yapılan birikimlere devlet katkısının da eklenmesi sayesinde elde edilen birikimi daha da artırıyor. Peki, bu nasıl oluyor?

Bireysel Emeklilik Sistemi hakkında merak edilen soruların cevapları ile BES’e dair bütün konulara açıklık getiriyoruz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir? 

Bireysel Emeklilik veya daha çok bilinen kısaltması ile BES; kişilerin emeklilik yaşantılarında daha iyi standartlara sahip olmak için çalışma hayatlarında ekstra birikim yapmasına, ev hanımlarının da gelecek güvencesine sahip olmasına ve ebeveynleri tarafından BES’e dahil edilen 18 yaş altı çocukların yarınlara birikimin gücüyle adım atmasına olanak tanıyan bir emeklilik sistemidir. Düzenli yapılacak birikimlerle sistemde 10 yıl kalınması ve 56 yaşın doldurulması durumunda emeklilik imkanı sunar.

Aktif çalışma döneminde elde edilen yaşam standardını emeklilikte korumak çok da kolay olamasa da Bireysel Emeklilik Sistemi, gelir modeli sayesinde bu durumun önüne geçmeyi hedefliyor. BES ile ikinci bir emeklilik hakkı elde ederek yaşam standardınızı alıştığınız noktada sürdürmeyi başarabilirsiniz.

BES hem size avantajlı seçenekler sunarak bireysel tasarruf konusunda adımlar atmanızı sağlar hem de risk tercihleriniz çerçevesinde sizi yatırımcı kimliğinize en uygun fonlara yönlendirir. Uzman portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonları ile kendinize yeni gelir modelleri geliştirme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl Çalışıyor?

Bireysel Emeklilik Sistemi için sizin tercihleriniz ile şekillenen bir yatırım aracıdır. Yapacağınız ödemeler ile sizin seçeceğiniz emeklilik yatırım fonları alınır ve size ait bir bireysel emeklilik hesabı oluşturulur.

Bu hesap, devletin yetkilendirdiği kurumların daimi gözetimi ve denetimi altındadır. Herhangi bir şirketin ya da üçüncü şahısların tasarrufunda olmayan bu hesabın kontrolünü isterseniz günlük olarak çağrı merkezleri veya internet şubeleri aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. BES için tercih ettiğiniz emeklilik şirketine ulaşarak paranızın nasıl yönetildiğini kolayca takip edebilirsiniz. Dolayısıyla BES sayesinde paranız gerçek anlamda pasif gelir prensibiyle çalıştırılır, emeklilik döneminiz için size bir güvence sunacak şekilde yatırımlarla desteklenir.

Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir? 

Bireysel emeklilik sistemine katılım için hangi mesleğe mensup olduğunuz, SGK’lı olup olmadığınız veya yaşınız fark etmez. Bütün bunlardan bağımsız olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılabilirsiniz.

Mayıs 2021’de gerçekleşen düzenlemeler sayesinde BES, 18 yaşından küçükler için de mümkün hâle geldi. Her sözleşmede devlet katkısı avantajı geçerli olacak şekilde, ödeyeni 18 yaşından büyük olmak şartıyla yeni doğmuş bebekler bile güvenli bir geleceğe sahip olmaları için BES’e dahil edilebiliyor.

Bireysel Emeklilik Devlet Katkısı Ne Kadar? 

Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet katkısı ile daha da cazip bir yatırım aracına dönüşüyor. 1 Ocak 2013 ile 21 Ocak 2022 tarihleri arasında bireysel emeklilik devlet katkısı %25 olarak hesaplanıyordu. Bu oran, 22 Ocak 2022’den itibaren %30’a yükseltildi. BES’te yatıracağınız her 100 TL katkı payına, devlet de 30 TL katkı payı ekliyor. Kullanıcı bazında, ilgili yıla ait brüt asgari ücret tutarının %30’unu geçmeyecek bir sınır ile devlet katkısı yapılıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi Faydaları Neler?

Diğer yatırım araçlarına kıyasla geleceğine yatırım yapmak isteyenlere en çok fayda sunan uygulamalardan biri olarak kabul edilen BES ile nasıl emekli olurum diyorsanız;

  • Birikimlerinize %30 devlet katkısı alırsınız.
  • Kendinize özel emeklilik planlama imkanınız olur.
  • Ödeme periyodunuzu aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık olacak şekilde belirleyebilirsiniz.
  • Ödemelerinizi istediğiniz an durdurabilirsiniz.
  • Katkı payı miktarınızı artırabilir veya azaltabilirsiniz.
  • Emeklilik planınızı yılda 4, fon dağılımınızı ise 12 kere değiştirebilirsiniz.

Sistemde 10 yıl kalıp 56 yaşında emekliliğe hak kazanabileceğiniz Bireysel Emeklilik Sistemi için başvurunuzu şimdi yapabilirsiniz.

Editör: HABER MERKEZİ