Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Uygun, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatını önümüzdeki beş yıl içinde 1.5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda atılacak adımlarla bu artışın sağlanabileceğini belirtti.

Zeytin İhracatında Almanya İlk Sırada

Başkan Önal, depremzedelerle bir araya geldi Başkan Önal, depremzedelerle bir araya geldi

Uygun, 2023-2024 sofralık zeytin ihracat sezonunun 30 Eylül itibarıyla sona erdiğini ve bu dönemde Türkiye’nin yeşil zeytin ihracatının 47 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Yeşil zeytin ihracatında en büyük pazarlar Almanya, Irak ve ABD olurken siyah zeytin ihracatında Almanya, Irak ve Romanya öne çıktı. Toplam sofralık zeytin ihracatı ise 110 milyon dolara ulaşarak dikkat çekici bir başarıya imza attı.

Zeytinyağı İhracatında Fiyat Artışı

Zeytinyağı ihracatının 2023 sezonu sonunda 500 milyon doların üzerinde döviz geliri sağladığını belirten Uygun, ortalama ihracat fiyatlarının 4.78 dolardan 7.22 dolara yükseldiğini açıkladı. Küresel çapta artan zeytinyağı fiyatlarının Türkiye’nin ihracat gelirlerini artırmasında önemli bir rol oynadığını vurguladı.

İhracatta Kayıplar ve Yeni Hedefler

Uygun, zeytin ve zeytinyağı sektörünün bir yılı aşkın süredir ihracat kısıtlamalarıyla karşı karşıya kaldığını ve bu nedenle eylül sonu itibarıyla geçen sezona kıyasla yüzde 25 kayıp yaşandığını ifade etti ancak sektördeki dayanışma sayesinde önümüzdeki yıllarda bu kayıpların telafi edileceğini ve ihracatın 1.5 milyar dolar seviyesine ulaşacağını belirtti.

Dünya Genelinde Üretim Artışı Beklentisi

UZZK verilerine göre Türkiye’de bu sezon 3.6 milyon ton zeytin, 750 bin ton sofralık zeytin ve 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Uygun; İspanya, Yunanistan ve Kuzey Afrika’daki üretim artışlarına dikkat çekerek dünya genelinde zeytinyağı üretiminde toparlanma beklendiğini dile getirdi.

İngiltere Pazarında Gümrük Vergilerinin Kaldırılması Talebi

Emre Uygun, zeytinyağı ihracatında ABD, İspanya ve İtalya’nın en büyük pazarlar olduğunu belirterek İngiltere ile yapılan serbest ticaret anlaşmalarında zeytinyağı için gümrük vergilerinin kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi. Ambalajlı ihracatın artırılması yönünde çalışmalar yürüttüklerini belirten Uygun, Türkiye’nin ambalajlı zeytinyağı ihracatında önemli bir potansiyel olduğunu vurguladı.

Tağşiş Sorunu ve Yaptırım Çağrısı

Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Üyesi Seyit Güngör Şarman, zeytinyağındaki tağşiş sorununun sürdüğünü ve bu konuda yaptırımların artırılması gerektiğini belirtti. Tarım Bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını ve firmaların kurallara aykırı satışlarının engellenmesi gerektiğini vurgulayan Şarman, tüketicilerin korunması için daha etkin önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak: DHA