9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İtalya Donanması’na ait 2 fırkateyn, 2 devriye gemisi ve 3 denizaltı Aliağa’daki gemi söküm tesislerine sökülmek üzere gelmesine kamuoyunda tepki büyürken, TMMOB Gemi Söküm Koordinasyonu İzmir Mimarlık Merkezi'nde konu ile alakalı olarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, TMMOB İzmir IKK Sekreteri Aykut Akdemir, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Yüce Ayhan, Gemi Söküm Koordinasyonu paydaşları, sendika yetkilileri ve STK temsilcileri katıldı.

ASBEST OLMA OLASILIĞI YÜKSEK’

Basın açıklamasında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, getirilen gemilerin tehlikeli madde envanter raporunun olup olmadığının bilinmediğini vurguladı. Tugay, “Bu gemilerde asbest olma olasılığı yüksek görünüyor. Greenpeace İtalya tesisin Avrupa Komisyonu’nun denetim raporun güvenli bir tesis olduğu doğrulanamıyor diyor. Bu gemilerin de söküm için başka bir yere gönderilememiş olması maalesef Aliağa’nın kurban seçilmiş olma ihtimali yüksek görünüyor” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜKŞEHİR DENETLEME YETKİSİNİ KULLANACAK’

Gemi söküm için acil bir yönetmeliğe ihtiyaç olduğunun altını çizen Tugay, “Buradaki serbest kendi halinde kendi halinde gemi sökümünün insanların sağlığını tehdit edecek şekilde devam etmesine izin verilemez. Büyükşehir Belediyesi çevrede oluşan olumsuz etkiler ile ilgili de görevlidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgili kanun ve yönetmeliklerle görev yapan kurumdur. Ancak çevrede oluşan insan sağlığını etkileyen konular hakkında denetim yapmakla yetkilidir. Bu yetkisini mutlaka kullanacak. Kapsamlı incelemeler yapacak. Bu çerçevede hazırlanan raporları kamuoyunu duyuracak. İlgili bakanlıklara başvurularda bulunacaktır. Sürecin hızlı işleyeceğini ifade etmek isterim” diye belirtti.

‘İŞLEMLER ÇEVRE VE HALK SAĞLIĞINA UYGUN GERÇEKLEŞMELİ’

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ise “Yıllarca kentimizde çevre ve halka sağlığı ile değerlendirmelerimizi paylaştık. Kent dayanışmasını ortaya koyduk. Bugün geldiğimiz noktada sadece Aliağa değil ülkemizin tamamını etkileyen konularla ilgili sorular yıllardır aynı devam eden sorular. Kamunun soruları cevaplandırarak soru işaretlerini kaldırması gerekli. İşlemlerin çevre ve halka sağlığına uygun şekilde gerçekleştirilmesi gereklidir” diye konuştu.

‘İSİMLER DEĞİŞSE DE SORUNLAR BÜYÜYOR’

İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu adına konuşma yapan TMMOB İzmir IKK Sekreteri Aykut Akdemir “Aliağa’da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de uygunsuz şartlar ve alınmayan çevresel önlemler ile sorun büyüyor. Sao Paulo ile ilgili olarak uluslararası mücadele ile bakanlık tarafından verilen izinler kaldırılmıştı. Gemi okyanusta batırılmıştı. Mücadelenin başarıya ulaşmaması durumunda geminin sessiz sedasız Aliağa’da sökülecek olması gerçeği burada duruyor" diye urguladı. 

'ALİAĞA YILLARDIR KİRLİLİK İLE MÜCADELE EDİYOR'

“Aliağa yıllardır sanayi tesisleri ve gemi söküm tesislerinin yarattığı kirlilik ve yaşam sorunları ile mücadele ediyor” diyerek sözlerine devam eden Akdemir, “İzmir Aliağa’ da bulunan gemi söküm tesisleri için yıllardır uyarılarda bulunuyor, tehlikeye dikkat çekiyor ve yaşamımız için, kent için, çevre ve halk sağlığı için mücadele ediyoruz. Aliağa’da söküm için gelen gemilerin isimleri değişse de gemilerin ülkeye giriş ve söküm süreçlerindeki usulsüzlükler, izin ve raporlardaki eksiklikler, uygunsuz çalışma şartları, yetersiz denetim ve alınmayan çevresel önlemler ile birlikte sorun büyümeye devam ediyor” diye belirtti.

‘ALİAĞA KAPASİTESİNİ DOLDURMUŞ DURUMDADIR’

Akdemir, “Türkiye'nin tek gemi söküm tesisinin bulunduğu yer olan Aliağa, hem de ağır sanayinin bulunduğu bölge olması nedeniyle çok hassas bir bölgedir ve kapasitesini doldurmuş durumdadır. Bu nedenle özel işletim koşullarının gerekli olduğu bir yerdir. Bu nedenle de şeffaf, çalışan sağlığı, çevre ve halk sağlığı ile doğayı koruyan bir perspektifle süreç yürütülmelidir. Yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı. Hem gemi söküm tesislerinin hem de tüm Aliağa'da bulunan ağır sanayi tesislerinin işletim koşulları etkin bir şekilde denetlenmelidir. Ayrıca kapasite artışı ve yeni tesislerin açılmasına izin verilmemelidir. Aliağa’da çevresel mevzuata aykırı işlem yapan, çevre ve halk sağlığı sorunu yaratan işletmelerde gemi sökümüne son verilmelidir. Gemi Sökümü sürecinin bilimsel ve teknik değerlendirmeleri ile etkin bir kamusal denetimle yürütülmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle gerçekleştirilmesi gerekmektedir” dedi.

Siirt’te ekilen lenoks bitkisisnin hasadı yapıldı Siirt’te ekilen lenoks bitkisisnin hasadı yapıldı

Kaynak: HABER MERKEZİ