HABER/Didar DEMİRCİ
Yıllardır gündemden düşmeyen Gaziemir’in Sarnıç bölgesindeki tapu sorunu, bayram öncesi vatandaşa gelen bir tebligatla yeniden alevlendi. Konuya ilişkin daha önce iktidar milletvekillerinin verdiği sözleri hatırlatan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, sürece ilişkin bilgi vererek eleştirilerini sıraladı. Bu durumun izahının olmadığının altını çizen Başkan Arda, “Verilmiş bir söz var. Sözü geçtim, 21 Şubat’ta yazı geliyor 800 TL, 25 Nisan’da yani 2 ay sonra yazı geliyor 2 bin 850 TL… Bu durumun nedenini, aradaki farkı izah etmesi gerekenler onlar. Demek ki bu ülkenin enflasyonunun nereye geldiğini onlar da görüyor. Bu rakamları bu seviyeye çıkarıyorlarsa bu ülke batmış demek. Ben TOKİ’nin başka projelerini finanse etme operasyonu diyorum” şeklinde konuştu.
 

ÇİFTE STANDART UYGULANIYOR

Sarnıç’ta tapu metrekare fiyatlarının düşmesi için zamanında verilen mücadeleyi aktaran Arda, “Zaten buraların değerini artıran bu insanlar. Oralar bataklık alanlardır. Bu insanlar bu evleri yaptığında Sarnıç popüler bir yer oldu ve orası bir rant kazandı. Şimdi bunların bedeli vatandaşlara ödetiliyor. Ama ben çiftte standarttayım. Daha önce ormana ait araziler vardı. Metrekareleri 300- 400 TL’ye satıldı. Aynı yerde Milli Emlak Müdürlüğü’ne bağlı araziler var. 2 kat 3 kat fazlasına satılıyor. Aynı devletin iki farklı kurumu farklı rayiç bedeller kullanıyor. Ben de bu sorun artık çözülsün diye seçildiğimden beri mücadele ediyorum. Her şey belediye dışında bizimle ilgili bir durum değil. Ben sadece insanların sesi olmaya ve yapıcı bir dil kullanmaya çalışıyorum. Sarnıç’taki mülkiyet problemi 19 yıldır sürüyor. Vatandaşlar tapularını alsın, evlerinde rahat bir şekilde otursun. Çünkü yıllardır bu insanlar buralara ecrimisil ödüyor” sözlerini kaydetti.

 


İKİ AYDA NE DEĞİŞTİ?

Satış işinin TOKİ’ye devredilmesi ve bölgenin rezerv alan ilan edilmesiyle rakamın düştüğünü, vatandaşın elindeki imkanları zorlayarak tapu almaya başladığını aktaran Arda, “Ama şimdi bayram öncesi insanları yaktılar. Bayrama insanlar çok büyük dertle sıkıntıyla girdiler. Komşusu 700 liraya aldı, diğerinin suçu ne? İki ayda ne değişti? Bu fiyatlar madem normal 19 yıldır neden beklediler? Sarnıç’ın rantı yükselsin diye mi beklediler? 19 yıl önce 4706 sayılı yasayı çıkarttıklarında bu işi yapmış olsalardı. Rayicin düşük olduğu dönemde insanlar evlerinin tapularını alabileceklerdi. O yasayı uygulamayıp, buraları o dönem satmıyorlar, şimdi buranın rayici yükseldi. Bu insanların bu paraları ödeyecek durumu yok ki! Ne yapacaksınız bu insanların evlerini başına mı yıkacaksınız. Bu insanların 700- 800 TL’den almaları bile çok zordu. O nedenle ben, ‘ne olur buraları bir şekilde alın; bu durum kapansın’ dedim. Benim fiyat artışıyla ilgili korkum vardı. Onlara korkumu dile getirmemiştim. Ama korktuğum başıma geldi” diye konuştu.

GÜNCELLEME MEVZUAT GEREĞİ'

Ömer Albayrak (Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürü): Fiyat artışı değerleme şirketleri üzerinden yapıldı. Fiyatı artan yerin imarının ne olduğuna bakmak lazım. Parsel bazında bakmak lazım. Neresi ne olmuş ona bakmak gerek. Onlar ne zaman almış, ödemişler, bunlara ne zaman tebligat yapılmış… Demek ki yeni değerlemeler yapılmış ve o değerlemeler üzerinden fiyat gelmiş. Güncelleme değerine göre yapılmıştır. Güncellemeler her dönem oluyor. Bir sefer olmuş bir şey değil ki! Satışın yapılacağı zamanlarda oranın güncel bedeli yoksa o güncelleme mevzuat gereği yapılır zaten. Bunlara parsel bazında bakmak lazım. Ezbere bir şey söyleyemem. Genel bir şey söylemem çok doğru değil.