Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2011 yılında görevi sona eren iki tonluk ERS-2 uydusunun yakın bir zamanda atmosfere gireceğini açıkladı. ERS-2, 1990’larda fırlatılan ve Dünya’nın karasal, okyanusal ve atmosferik değişimlerini gözlemleyen iki uydu serisinin ikincisiydi. ERS-2, özellikle Dünya’nın koruyucu ozon tabakasının durumunu araştıran ve önemli veriler sağlayan bir uydu olarak biliniyordu.

ESA, ERS-2 uydusunun atmosfere giriş yapacağını, bu sırada uydu parçalarının yüksek hızda ısınarak eriyeceğini, ancak bazı sağlam parçaların yüzeye ulaşma ihtimalinin olduğunu duyurdu. ESA, bu parçaların radyoaktif veya toksik olmadığını, ayrıca kalabalık alanlara çarpıp hasara neden olma olasılığının çok düşük olduğunu belirtti.

ERS-2: “Dünya’nın Hemen Hemen Her Yerine İnebilir”

BBC’nin haberine göre, ERS-2 uydusunun parçalarının Dünya’nın hemen hemen her yerine inebileceği ancak Dünya yüzeyinin büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olması nedeniyle, enkazın büyük olasılıkla denizde kaybolacağı ifade edildi. ESA, uydu parçalarının nereye düşeceğini önceden tahmin etmenin mümkün olmadığını, ancak atmosfere girişten birkaç saat önce daha kesin bir tahmin yapabileceğini söyledi.

Bayraktar TB3 SİHA, rekor irtifaya çıktı Bayraktar TB3 SİHA, rekor irtifaya çıktı

ESA’nın Dünya Gözlem Yer Segmenti Departmanından Mirko Albani, ERS-2 uydusunun atmosfere girişiyle ilgili şunları söyledi:

“ERS-2 uydusu, yaklaşık 10 yıl boyunca Dünya’yı gözlemledi ve çok değerli bilgiler sağladı. Uydunun görev süresi 2011 yılında doldu ve o zamandan beri yörüngesinde bekliyordu. Şimdi, yörüngesinin yavaş yavaş alçalması nedeniyle atmosfere girecek. Bu, uzayda bulunan tüm uyduların doğal sonudur. Atmosfere girdiğinde, uydu parçaları çok yüksek bir sıcaklığa maruz kalacak ve çoğu eriyecek. Ancak, bazı sağlam parçalar yüzeye ulaşabilir. Bu parçaların hiçbiri radyoaktif veya toksik değildir. Ayrıca, bu parçaların kalabalık alanlara çarpma ihtimali çok düşüktür. Dünya yüzeyinin büyük bir kısmı okyanuslardır ve enkazın büyük olasılıkla denize düşmesi beklenir. Bu nedenle, uydu parçalarının insanlara veya çevreye zarar vermesi çok olası değildir.”

Kaynak: HABER MERKEZİ