Hollywood'da yazarlar ve oyuncuların grevde olduğu dönemde, Barbie ve Oppenheimer filmlerinin aynı haftasonunda gösterime girmesi, 'Barbenheimer' olarak adlandırılan bir fenomene yol açtı. Bu fenomen, ABD'nin 2. Dünya Savaşı sonunda Japonya'ya attığı atom bombalarının babası olarak bilinen Robert Oppenheimer'ın biyografisi ile pembe giysili sarışın plastik bebek Barbie'nin komedisini birleştiren 'meme'lere dayanıyor ve Twitter'da hızla trend haline geldi.

Japonlar 'Barbenheimer'a Karşı Tepkili

Japon kullanıcılar, 'Barbenheimer' memlerini korkunç ve rahatsız edici olarak nitelerken, tepkilerini '#NoBarbenheimer' (Barbenheimer'a Hayır) etiketiyle gösterdi. Bazı kullanıcılar, nükleer silahların yarattığı felaketi anlatan filmlerden sahneleri paylaştılar. Ancak Japonları en çok kızdıran, Barbie filminin resmi ABD hesabının bu akıma destek vermesi oldu.

Barbie Filminin Resmi Hesabından Tepki Çeken Paylaşımlar

Barbie filminin resmi ABD hesabı, Barbie'yi canlandıran Margot Robbie'yi yanan bir şehirde omuzlarında taşıyan bir meme ile "Hatırlanacak bir yaz olacak" şeklinde yanıt verdi. Ayrıca, Margot Robbie'nin saçlarını atom bombasının mantar bulutu şeklinde gösteren bir montaja Barbie'nin erkek bebek partnerine atıfla "Bu Ken bir stilist" şeklinde cevap verdi.

Japon Kullanıcıların Tepkileri

Japon kullanıcılar, Barbie filminin resmi hesabının bu tarz paylaşımlarına tepki gösterdi:

"Bu Ken tam bir stilist. Birçok insanı kolayca etkileyebilir. O inanılmaz bir yetenek. Yürekten katılıyorum. Japon gözlerim olmasaydı ve nükleer silahların felaketini bilmeseydim."

"Atom bombasının kurbanlarıyla oynayan sizler, Hiroşima ve Nagasaki atom bombası müzelerini ziyaret etmelisiniz. Ve bu saçma yoruma 'Bu Ken bir stilist ?' yorumunu yapan yetkiliye yazıklar olsun."

"Atom bombasının atıldığı günlerde dedem Hiroşima'daydı. O mantar bulutunun altında ölenler arasında Barbie bebekleriyle oynayacak yaşta pek çok çocuk vardı."

Nükleer Felaketin Acıları Kuşaklar Boyu Sürdü

ABD'nin Japonya'ya attığı atom bombalarının yol açtığı ölü sayısı tahminlere dayanıyor. 6 Ağustos 1945'te Hiroshima'ya atılan atom bombasının mantar bulutu altında yaklaşık 140 bin kişi ölmüşken, aynı felaket Nagasaki'ye atılan bombada en az 74 bin kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Ayrıca, bombaların yaydığı radyasyon sonucu on binlerce insan daha sonraki yıllarda hastalanarak hayatını kaybetti.

Twitter'dan Tarihsel Bağlam Müdahalesi

ABD'nin Japonya'ya attığı atom bombalarının yıldönümü olan 6 ve 9 Ağustos'ta Japonya'da anma törenleri düzenlenecek. Yıldönümleri yaklaşırken ve Japonların tepkileri büyürken, Twitter, orijinal gönderilere 'ABD'nin Japonya'ya nükleer saldırılarının tarihsel bağlamını vurgulayan' topluluk notları eklemeye başladı.

Warner Bros. Japonya'dan Açıklama

Tepkiler sonucunda Barbie'nin distribütörü Warner Brothers'ın Japonya ofisi açıklama yapmak zorunda kaldı. Warner Bros. Japan LLC, Barbie filminin resmi Japonca hesabının 'Barbenheimer' hareketiyle herhangi bir bağlantısının olmadığını belirterek, bu akıma uygun yanıt talep ettiklerini açıkladı.

Oppenheimer Filminin Gösterim Tarihi Henüz Belirsiz

Christopher Nolan'ın yönettiği Oppenheimer filmi, Japonya'da henüz gösterim tarihi verilmeden gösterime girmeye hazırlanıyor. Barbie filmi ise 11 Ağustos'ta, Hiroşima'ya atılan atom bombasının yıldönümünden beş gün sonra Japon sinemalarında izleyicilerle buluşacak. Hollywood filmlerinin ABD galasından sonra Japon izleyicilerle buluşması yaygın bir durum olduğundan, gösterim tarihlerinin değiştirilebileceği düşünülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ