Haber - Serdar Kızık / Tarım ve Orman Bakanlığı balıkçı barınaklarındaki teknelerin yıllık barınma ücretlerine yüzde 300’u aşan fahiş zamlar yaptı. 6 metrelik küçük teknelerin yıllık kira bedelleri neredeyse tekne fiyatlarına yaklaştı. Ulusal varlığımız limanları tıpkı Osmanlı döneminde olduğu gibi elden çıkaran iktidar, şimdi sıra balıkçı barınaklarına mı geldi sorularını yarattı. İzmir Çandarlı balıkçı barınağında fahiş zamlara karşı açılan davada İzmir 4. İdare Mahkemesi, idareden 30 gün içinde savunma istedi.
Osmanlı’nın sattığı limanlarımız 1 Temmuz 1926'da çıkarılan Kabotaj kanunu ile Türk karasularında, körfezlerde, boğazlarda, limanlarda, akarsu ve göllerde her hak yabancılardan alınıp Türklere ve Türk gemilerine verilmişti. Mavi Vatan ve limanların güvenliği bu kadar önemliyken AKP iktidarı cumhuriyetin tüm varlıklarında olduğu gibi limanlarımızı da sermayeye devretmekten çekinmedi.
8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip Türkiye’de toplamda 180 adet liman ve iskele mevcut. Bugüne kadar 18 limanın işletmesi özelleştirildi.
Toplam tutarı 70 milyar doları geçen özelleştirmelerin 8 milyar 240 milyon dolarlık bölümü 1986-2003 döneminde gerçekleştirilirken, geri kalan 60 milyar dolardan fazla bölümü 2003 sonrası döneminde yapıldı.
Bugün 27 konteyner limanın 25 tanesi özel sektör, 2 tanesi kamu mülkiyetinde. En büyük 25 limanın sadece 3'ü yerli, 3'ü yerli ve yabancı, diğerleri yabancı şirketlerin elinde.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ocak 2022'de kabul edilen “Türkiye Denizcilik İşletmeleri Anonim Şirketi (TDİ) ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne (TCDD) ait olan daha önce özelleştirilmiş bazı limanların işletme süreleri dünyada eşi benzeri görülmedik biçimde 49 yıla kadar uzatıldı.