Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, 20 Nisan’da görev süresini tamamlayacak. Arslan, 2012 yılından bu yana AYM üyeliği ve 2015 yılından itibaren de AYM Başkanlığı yapıyor. Arslan’ın yerine gelecek yeni başkan, 20 Şubat’ta başlayacak seçim sürecinde AYM üyeleri tarafından belirlenecek.

TBMM Genel Kurulu'nda Fransa Ulusal Meclisinin Asuriler ve Keldaniler'e ilişkin kararına yönelik tezkere kabul edildi TBMM Genel Kurulu'nda Fransa Ulusal Meclisinin Asuriler ve Keldaniler'e ilişkin kararına yönelik tezkere kabul edildi

Seçim Nasıl Gerçekleşecek?

AYM Başkanlığı seçimi, AYM Başkanı Arslan’ın yürüteceği seçim işleri kapsamında yapılacak. Seçim tarihi, en az 7 gün önce yazılı olarak AYM üyelerine duyurulacak. Arslan, görev süresi dolacağı için başkanlık için aday olamayacak ancak oy kullanabilecek. AYM’nin diğer 15 üyesi ise başkanlık için aday olabilecek.

Kimler Başkan Olabilir?

AYM üyeleri arasından yapılacak seçimde, salt çoğunluk sağlanması gerekiyor. Yani 15 üyeden en az 8’inin oyunu alan aday, 4 yıllığına AYM Başkanlığı görevine seçilmiş olacak. Eğer ilk turda hiçbir aday salt çoğunluğu elde edemezse, seçim ikinci tura kalacak. İkinci turda da salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan iki aday arasında üçüncü tur yapılacak. Üçüncü turda en fazla oy alan aday, AYM Başkanı olacak.

Arslan’ın Vedası ve Yüksek Yargıdaki Gerginlik

Zühtü Arslan, AYM Başkanlığı görevini 20 Nisan’da bırakacak. Arslan, AYM üyeliği ve başkanlığı döneminde birçok önemli karara imza attı. Arslan’ın görev süresinin sona ermesi, yüksek yargıda yaşanan krize de denk geliyor. Yargıtay ile AYM arasında, TİP Milletvekili Can Atalay’ın hak ihlali kararı nedeniyle çıkan anlaşmazlık, yargı organları arasındaki yetki çatışmasını gündeme getirdi. Arslan, son açıklamasında, AYM’nin kararlarına uyulmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.

AYM’nin Yapısı Tartışılıyor

AYM, son dönemde iktidar ortakları ve temsilcileri tarafından sert eleştirilere maruz kalıyor. Özellikle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AYM’nin yapısının değiştirilmesi veya kapatılması gerektiğini savunuyor. İktidar temsilcileri de AYM’nin bazı kararlarını “yetki karmaşası” olarak nitelendirerek, yargı reformu kapsamında düzenleme yapılacağını ifade ediyor. AYM’nin yapısının değiştirilmesi için ise anayasa değişikliği yapılması gerekiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ