Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmiş, 20 Şubat 2012'de görevine başlamıştı.

AYM üyelerinin görevlerini 12 yılla sınırlayan düzenleme kapsamında Zühtü Arslan'ın görev süresi 20 Nisan 2024'te dolacak. Bu kapsamda, Yüksek Mahkemenin iç tüzüğü gereği, Arslan'ın görev süresinin sona ereceği tarihten 2 ay öncesi olan 20 Şubat'ta başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Seçim işlerini AYM Başkanı Arslan yürütecek ve seçimin yapılacağı yer, gün ve saat, en az 7 gün önceden yazılı olarak AYM üyelerine bildirilecek.

Görev süresinin dolması nedeniyle Arslan aday olamayacak ancak oy kullanabilecek. Yüksek Mahkemenin diğer üyeleri başkan adayı olabilecek.

Genel Kurulda yapılacak seçimde 15 üyeden en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan aday, 4 yıllığına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini üstlenecek.

Hiçbir üyenin yeterli çoğunluğu sağlayamaması halinde ise seçimlere devam edilecek.

Altın bileziklerin kralı! Hint bileziği gören kuyumcuya koşuyor; İşte fiyatları ve özellikleri Altın bileziklerin kralı! Hint bileziği gören kuyumcuya koşuyor; İşte fiyatları ve özellikleri

Arslan 3 kez başkanlığa seçildi

Zühtü Arslan, 20 Nisan 2012'de başladığı AYM üyeliği görevini sürdürürken, ilk kez 10 Şubat 2015'te Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilmişti.

Görev süresinin dolmasının ardından 25 Ocak 2019'daki seçimde de oyların salt çoğunluğunu alan Arslan ikinci kez başkan seçilmiş, son olarak da 2 Şubat 2023'te AYM Genel Kurulunda yapılan seçimde 15 üyeden 8'inin oyunu alarak üçüncü kez AYM başkanı olmuştu.

Geçen seçimlerde En kıdemsiz iki AYM üyesinden biri olan İrfan Fidan son anda adaylığını açıkladı. Fidan’ın adının doğrudan Cumhurbaşkanlığı’ndan işaret edildiği bilgisi basına yansıdı. 

174739

İşte Fidan'ın baktığı davalar

Fidan, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak, 17-25 Aralık rüşvet yolsuzluk operasyonları sırasında görevlendirildi. Selam Tevhid, MİT tırlarının durdurulması, Can Dündar-Erdem Gül davası, “Balyoz’da kumpas” iddialarına ilişkin soruşturmaları da yürüten Fidan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından da yeniden yürütülen soruşturmalarda üç bine yakın kişinin ifadesini aldı. Fidan’ın baktığı davalar arasında Gezi olayları, iş insanı Osman Kavala, barış bildirisi, Tahşiye, futbolda şike davası gibi önemli davalar da bulunuyor. Darbe girişimiyle ilgili olarak İstanbul’da başlatılan soruşturmanın da başında olan Fidan, gazeteci Nazlı Ilıcak’ın da bulunduğu 42 gazeteci hakkındaki soruşturmayı da yürütmüştü.

Kaynak: AA