Türkiye’nin gıda güvenliği konusundaki hassasiyetleri zaman zaman gündeme gelen hileli ürün haberleriyle sarsılırken, Aydın ilinden gelen son iddia duyanların kanını dondurdu. Şehirde kulaktan kulağa yayılan ve yerel basında geniş yankı bulan bir söylentiye göre, geçmiş yıllarda yaban domuzu eti ticareti yaptığı gerekçesiyle hakkında defalarca adli işlem yapılan bir kasabın, dini duyguları istismar ederek akılalmaz bir eyleme imza attığı öne sürüldü. Şu anda başka bir suçtan dolayı cezaevinde bulunduğu belirtilen C.C. isimli şahsın, yıllar önce babasının hayrına düzenlediği yemekte vatandaşlara dana eti yerine domuz eti yedirdiği iddiası, kentte infial yarattı. Özellikle cami cemaatinin hedef alındığı bu olay, gıda terörünün varabileceği korkunç boyutları bir kez daha gözler önüne serdi.
Hayır pilavına haram karıştı iddiası
İddiaların odağındaki olay, 2015 yılına dayanıyor. Söylentilere göre, o dönemde kasaplık yapan ve kaçak et kesimiyle ilgili sicili kabarık olan C.C., vefat eden babası için bir hayır yemeği düzenlemeye karar verdi. Şehrin en merkezi ibadethanelerinden biri olan Efeler Bey Cami önünde kurulan kazanlarda, Cuma namazı çıkışında cemaate ve yoldan geçenlere etli pilav dağıtıldı. Ancak skandalın boyutu, dağıtılan etin kaynağıyla ilgili itirafların ortaya çıkmasıyla patlak verdi. İddiaya göre şahıs, hayır yemeği adı altında tam 500 kilogram domuz eti kullanarak hazırladığı kavurmayı, 3 binden fazla Aydınlıya ikram etti. Vatandaşların "Allah kabul etsin" dualarıyla yediği yemeğin, aslında İslam dinine göre haram kılınan bir etten yapılmış olması ihtimali bile mide bulandırmaya yetti.
İmama sorduğu soru pes dedirtti
Olayın en çarpıcı ve tepki çeken detayı ise söz konusu kasabın bir din görevlisiyle yaptığı öne sürülen konuşma oldu. İddialara göre C.C., gerçekleştirdiği bu eylemin ardından vicdani veya teolojik bir meraka kapılarak bir hocaya danıştı. Kasabın din görevlisine, "Hocam, babamın hayrına domuz etinden yaptığım kavurmayı Aydınlılar çok sevdi, yiyen bir daha yedi. Lezzeti çok beğenildi. Ben şimdi bu işten sevap mı işledim, yoksa günah mı?" şeklinde skandal bir soru yönelttiği belirtildi. Bu diyalog, şahsın yaptığı eylemin bilincinde olduğunu ve dini değerlerle adeta alay ettiğini gösterir nitelikte yorumlandı. Cezaevinde bulunan şahsın, bu olayı yakın çevresine anlatmasıyla sırrın ifşa olduğu ve dilden dile dolaşmaya başladığı ifade ediliyor.
Oda başkanından yüreklere su serpen sözler
Şehri karıştıran bu iddiaların ardından gözler yetkili mercilere ve meslek odalarına çevrildi. Aydınlıların yaşadığı tedirginlik üzerine Aydın Kasaplar Odası eski Başkanı İsmail Kadı, konuya dair net açıklamalarda bulundu. Yerel bir haber portalına konuşan Kadı, söz konusu şahsın güvenilmez biri olduğunu vurgulayarak iddiaları kesin bir dille yalanladı. C.C.'nin 2015 yılından bu yana hapiste olduğunu hatırlatan eski başkan, "Bu şahsın gevezelik yaptığına, saçmaladığına eminim. Böyle bir hayır falan yaptığı yok. Eğer o tarihlerde böyle çaplı bir dağıtım olsaydı, biz bunu mutlaka duyar ve bilirdik" ifadelerini kullandı.
O dönemde kaçak etle ve hileli gıdayla en sert mücadeleyi kendisinin verdiğini belirten İsmail Kadı, vatandaşları sakin olmaya davet etti. Kadı, "O yıllarda bu tür sahtekarlarla bizzat ben savaştım. Denetimlerimiz ve takibimiz çok sıkıydı. İçiniz rahat olsun, Aydın’da cami önünde böyle bir durumun yaşanması söz konusu değildir. Bu sadece cezaevindeki birinin uydurduğu asılsız bir senaryodan ibarettir" diyerek, olayın gerçeklik payı olmayan bir şehir efsanesi olduğunu savundu. Yine de ortaya atılan bu iddia, gıda güvenliği ve denetimlerin önemini bir kez daha acı bir şekilde hatırlattı.




