Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO), 14 Temmuz'da uzaya gönderilen Chandrayaan-3 uzay aracının yörüngeye başarılı bir şekilde yerleştiğini duyurdu. Aracın Ay yüzeyine iniş yapacağı 23 Ağustos tarihi bekleniyor. ISRO, geçtiğimiz cumartesi günü aracın yörüngeye girişi sonrasında Ay yüzeyinden gönderdiği ilk görüntüleri kamuoyuyla paylaştı.

foto1

Chandrayaan-3 Uzay Aracı ve Hedefleri

Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından geliştirilen Chandrayaan-3, Vikram adlı bir iniş modülü ve Pragyan adlı bir gezginle birlikte oluşturuldu. Vikram, eski Hint-Avrupa dillerinden Sanskritçe'de 'yiğitlik' anlamına gelirken, Pragyan ise aynı dilde 'bilgelik' anlamına gelmektedir. Chandrayaan-3, üç ayrı bileşeni ile Ay keşif görevini yerine getirecek. Uzay mekiği, iniş aracı ve yüzeyde dolaşabilecek harici bir araçtan oluşan bu uzay aracının en önemli hedeflerinden biri, 23 Ağustos tarihinde Ay'ın yüzeyine yumuşak bir iniş gerçekleştirerek Hindistan'ı Ay'ın güney kutbuna araç indiren ilk ülke yapmaktır.

Geçmişteki Başarısız Girişim

Hindistan'ın Ay keşif çalışmalarındaki son girişimi dört yıl önce Vikram iniş modülünün yer kontrolünden birkaç dakika önce bağlantıyı kaybetmesiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ancak ülke, bu başarısızlık sonrasında Ay keşif çalışmalarına olan kararlılığını sürdürmüş ve yeni bir girişim olan Chandrayaan-3'ü başlatmıştı.

Şehir Gürültüsü Kuşları Susturuyor Şehir Gürültüsü Kuşları Susturuyor

Ay'a Yumuşak İniş Yapan Dördüncü Ülke Olabilir

Chandrayaan-3'ün başarılı olması halinde Hindistan, ABD, SSCB (Rusya) ve Çin'den sonra Ay'a yumuşak iniş yapmayı başaran dördüncü ülke olacak. Bu büyük başarı, Hindistan'ın uzay alanında giderek artan yetenek ve başarılarını bir kez daha göstermiş olacak. Chandrayaan-3 projesi, ülkenin bilimsel ve teknolojik alandaki ilerlemesine önemli bir katkı sağlayacaktır. Ay keşiflerinin başarıyla tamamlanması, Hindistan'ın uzay çalışmalarındaki konumunu daha da güçlendirecektir.

Kaynak: HABER MERKEZİ