Referandumda oyların sayılması tamamlanırken, ülke genelinde "hayır" oyları yüzde 60,5 çıktı.

Yerli halkın tanınması için halkın yalnızca yüzde 39,4'ü "evet" oyu verirken, Avustralya'nın tüm eyaletlerinde büyük çoğunluk, Torres Strait Islanders ve Aborjinlerden oluşan "Meclis'te Yerli Sesi" heyetinin kurulmasını reddetti.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan İsrail'e çağrı! Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'ndan İsrail'e çağrı!

Yasal düzenleme için referandumda, ülke genelinde çoğunluğun sağlanmasının yanı sıra 6 eyaletin 4'ünde oylamanın olumlu sonuçlanması gerekiyordu.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, referandumun sadece yerli halk için olmadığını belirterek, "Bunun tüm Avustralyalıları kapsadığını ve hükümetin halkı dinlemeye devam edeceğini" kaydetti.

Öte yandan Aborjinler, Başbakan Albanese'in referandum sonucuna ilişkin açıklamaları karşısında hayal kırıklığına uğradığını bildirdi.

Hayır oyu çıkan Tazmanya eyaletinde yaşayan Aborjin Rodney Dillon, yaptığı açıklamada, referandum sonucunu "yürek parçalayıcı" olarak nitelendirdi.

Dillon, Başbakan Albanese'in açıklamasında "yerliler hakkındaki gerçeklere değinmesi" gerektiğini ifade etti.

Aborjinlerin hakkını savunan ve referandum için "evet" kampanyası yürütenlerden avukat Noel Pearson da sonuçlara ilişkin "Hayır oyunun yerliler ile uzlaşma sürecinin sona erdiği anlamına geldiğini" belirtti.

"Meclis'te Yerli Sesi" referandumu, İşçi Partisi hükümetinin önerisiyle düzenlenmişti.

Referandumda halka "Teklif edilen yasa: Anayasa'da Avustralya yerlilerinin tanınması ve Torres Strait Islanders halkı ve Aborjinlerden oluşan 'Meclis'te Yerli Sesi' heyeti kurulması için değişiklik yapılmasını, Anayasa'da yapılacak değişimi onaylıyor musunuz?" sorusu yöneltilmişti.

Neredeyse 30 yıldır ilk halk oylaması olan referandum için dün Avustralya'da sandık başına gidilmişti.

Aborjinler yetişkin nüfusun yüzde 2'sini oluşturuyor

Arkeologlar, 2017'de, Aborjinlerin Avustralya'ya ilk olarak 65 bin yıl önce gittiğine dair arkeolojik verilere ulaşmıştı. Avustralya'nın kuzeyindeki Madhjedbebe kayalık alanında yaptıkları kazılarda buldukları el yapımı eşyalar üzerinde çalışan araştırmacılar, bunların en az 65 bin yıllık olduğunu, böylece Aborjinlerin kıtaya sanılandan 18 bin yıl daha önce gitmiş olabileceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

İlk Britanya filosunun 26 Ocak 1788’de kıtaya ayak basmasının ardından yerli halka yönelik büyük katliamlar ve kültürel soykırım yapıldığını savunan Aborjinler, bu tarihi "İstila Günü" ilan ederek "Avustralya Günü" olarak kutlanmasına karşı çıkıyor. Avustralya'da Aborjinler yetişkin nüfusun yüzde 2'sini oluşturuyor.

İngilizler 18. yüzyılda Avustralya'ya yerleştiklerinde 300.000'den fazla aborjin yaşamaktaydı. Ancak birçoğu İngilizler tarafından öldürülmüş ya da topraklarından sürülmüştü. 1900'lerin ortasında Aborjin nüfusu 45.000'e düşmüştü. 1960'larda hükûmetin Aborjinlerin toprak haklarını tanımaya başlamasıyla birlikte bu rakam yükselmiş ve bugün 250.000'in üzerine çıkmıştır.

Kaynak: AA