464 lehte, 92 aleyhte ve 65 çekimser oyla kabul edilen yasa, AB üye ülkelerini medyanın bağımsızlığını korumakla yükümlü kılıyor. Buna göre, editöryal kararlara müdahale edilemeyecek ve gazetecilere ve editörlere kaynaklarını açıklamaları için baskı yapılması yasaklanacak.

Gazetecilere Koruma Kalkanı

Yasa, gazetecilerin gözaltına alınmasını, ofislerinin aranmasını ve elektronik cihazlarına izinsiz izleme yazılımları yüklenmesini de yasaklıyor. Bu sayede gazetecilerin haber toplama ve ifade özgürlüğü hakları korunacak.

Casus Yazılımlar Tartışmaya Açık

Yasaya göre, casus yazılımların kullanımına izin verilmesi, yalnızca vaka bazında değerlendirilecek. Bu durum, bazı AB milletvekilleri tarafından eleştiriliyor. İrlandalı milletvekili Clare Daly, casus yazılımların "tamamen yasaklanması" gerektiğini savunuyor.

Dinleme Skandalları Endişe Verici

Yasanın kabulüne zemin hazırlayan etkenlerden biri de AB'de yaşanan dinleme skandalları oldu. Son zamanlarda birçok siyasetçi, gazeteci ve AP milletvekili casus yazılımların hedefi haline geldi.

Rusya yanlışlıkla kendi şehirlerini bombaladı! Rusya yanlışlıkla kendi şehirlerini bombaladı!

Yasanın Diğer Düzenlemeleri

Yasa, kamu medya kuruluşlarının siyasi amaçlarla kullanılmasını önlemek için bu kuruluşların yönetim kurullarının "şeffaf ve ayrımcı olmayan usullerle" seçilmesini ve medya kuruluşlarının devletten aldıkları fonlar hakkında rapor vermelerini de içeriyor.

Sosyal Medya Platformlarına Düzenleme Geliyor

Yasa, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının "bağımsız medya kuruluşlarının" içeriğini keyfi olarak kısıtlamasını ve silmesini önleyecek mekanizmalar geliştirmelerini de öngörüyor.

Kaynak: AA