Tarih boyunca doğanın sınırladığı üç tarafıyla denize nazır, beş kulesi, mazgalları, anıtsal kapısı, başlangıcını duyuran kitabesi ve direngen duvarlarıyla zamanın izlerine karşı koyan eser, Anadolu'nun muhafaza edilmiş kalesi olarak öne çıkıyor.

İzmir'e bağlı Dikili sınırlarında, M.Ö. 6. yüzyılda inşa edilmiş ve M.S. 14. yüzyıla özgü görüntüsüyle Çandarlı Kalesi, savunma kuleleri, burçları ve direnç yapılarıyla göz kamaştırıyor.

Çandarlı bölgesinde tarihî bir miras olan bu kale, yarımadayla kara arasındaki stratejik konumda, doğu ve batıya meyilli, sert taşlık zeminde yükseliyor.

Pitane olarak bilinen şehri koruma maksadıyla M.Ö. 6. yüzyılda yapılan bu direngen yapı, M.S. 14. yüzyılda Foça'ya hâkim olan Cenevizlilerin elinden geçerek bugünkü halini aldı.

Sürücüler dikkat! Kış lastiği uygulaması yarın başlıyor! Sürücüler dikkat! Kış lastiği uygulaması yarın başlıyor!

Osmanlı'nın 2. Sultanı II. Murat'ın hakimiyetini ilan ettiği dönemde, Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın emriyle 15. yüzyılda yeniden inşa edilen bu kale, daha dayanıklı, korumalı ve kullanışlı bir yapıya büründü.

Denizle çevrelenmiş bu yarımadanın en üst noktasında, beş kuleli, mazgallı ve etkileyici duvarlarıyla bilinen Çandarlı Kalesi'nde, Bergama Müze Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği araştırmalar sonucunda farklı katmanlarda duvar eserleri ve zeminler keşfedildi. Bu keşifler arasında iç avluda Bizans dönemine ait bir sarnıç da bulunuyor.

UNESCO'nun Gözdesi

Ana girişte, bazı kısımları zamanla silinmiş olan kitabede Fetih Suresi'nden ayetlere rastlanırken, 1. derece arkeolojik koruma altındaki bu tarihi miras, 2013 yılında "Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kale ve Surlu Yerleşimler" başlığı altında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Dikili Belediyesi'nin himayesinde ziyaretçilere kapılarını açan bu tarihî eser, Anadolu Ajansı'nın FPV drone teknolojisiyle gözler önüne serildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ