Arjantin’de aşırı sağcı Devlet Başkanı Javier Milei’nin geçen ay göreve gelmesinden bu yana, ülkenin ekonomik krizi derinleşti. Arjantin’de yıllık enflasyon oranı, son 32 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 211’e ulaştı. Aralık ayında ise enflasyon yüzde 25,5 oldu.

Enflasyonun yükselmesi, gıda ve ilaç fiyatlarında da büyük artışlara neden oldu. Gıda ürünleri ve toplu tüketim ürünlerinin fiyatları yüzde 30, ilaç fiyatları ise yüzde 40’tan fazla arttı.

Atık su arıtma tesisi sayısı bini geçti! Atık su arıtma tesisi sayısı bini geçti!

Arjantin halkı, ekonomik krizin etkisiyle yoksulluğa sürükleniyor. Ülkede nüfusun yüzde 40’ından fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Her 5 kişiden ikisi ise aşırı yoksulluk içinde.

Milei’nin ‘şok terapisi’ planı

Ekonomist ve eski televizyon yorumcusu olan 53 yaşındaki Milei, seçim kampanyası sırasında ülke ekonomisini düzeltmek için radikal adımlar atacağını vaat etmişti. Milei, Arjantin Merkez Bankası’nı kapatmak, pesoyu dolarla değiştirmek, kamu harcamalarını kesmek ve vergileri düşürmek gibi önlemler alacağını söylemişti.

Milei, göreve başladıktan sonra da ‘şok terapisi’ planını uygulamaya koydu. Milei, “Para yok. Eğer mali bir düzenleme yapmazsak, hiperenflasyona doğru gidiyoruz. Hiperenflasyon olacak ve %95 yoksulluk ve %70 ya da %80 evsizlik olacak” dedi.

Milei’nin kemer sıkma politikaları, ülke çapında protestolara ve grevlere neden oldu. Sendikalar, işçiler, öğrenciler ve sivil toplum örgütleri, Milei’ye karşı sokaklara döküldü. Protestocular, Milei’nin istifasını ve sosyal hakların korunmasını istedi.

Uluslararası kreditörlerle pazarlık

Arjantin, ekonomik krizin yanı sıra, uluslararası kreditörlerle de müzakere ediyor. Arjantin, 2019 yılında IMF’den aldığı 57 milyar dolarlık kredinin geri ödemesini ertelemek için IMF ile anlaşmaya çalışıyor. Arjantin, ayrıca Paris Kulübü’ne olan 2,4 milyar dolarlık borcunu da yeniden yapılandırmak istiyor.

Milei, IMF ve Paris Kulübü ile görüşmelerde sert bir tutum sergiliyor. Milei, “IMF ve Paris Kulübü, Arjantin’in ekonomik çöküşüne neden olan politikaları dayattı. Biz bu borçları ödemeyeceğiz. Bu borçlar halkımızın değil, hırsızların borçlarıdır” dedi.

IMF ve Paris Kulübü ise, Arjantin’in borçlarını ödemesi için baskı yapıyor. IMF, Arjantin’den mali disiplin, yapısal reform ve enflasyonla mücadele gibi şartları yerine getirmesini istiyor. Paris Kulübü de, Arjantin’in borcunu 2024 yılına kadar ödemesi gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: AA