Ankara Büyükşehir Belediyesi, kent tarihini aydınlatan büyük bir proje ile karşımızda. 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanı olan Ulus Tarihi Kent Merkezi Kentsel Sit Alanı sınırlarında bulunan Antik Ankara Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Alanı, titizlikle gerçekleştirilen restorasyon ve kazı çalışmalarıyla tekrar hayata dönüyor.

Tarih Işığıyla Aydınlanan Bir Kent

Tarihi dokunun canlandırılması için atılan bu önemli adımlardan biri olan aydınlatma çalışması, Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. Yeni teknolojiye uygun ve tasarruflu aydınlatma sistemi, tarihi alana zarif bir ışıltı kazandırdı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, projenin son aşamalarını sosyal medya hesaplarından duyurarak şunları paylaştı: “Gözlerinize inanın, burası Ulus. Yıllarca ihmal edilen Ulus’un kaderini değiştirecek projemizde sona yaklaşıktık. Ankara Kalesi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerimizin yanı sıra 2000 yıllık Roma Tiyatrosu ve Arkeopark da dönüşen Ulus’un ışıl ışıl yansıması olacak.”

Üye ülkelerin ressamlarının sergisi açıldı Üye ülkelerin ressamlarının sergisi açıldı

Antik Roma Tiyatrosu: Bir Kültür Mirası

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, Tarihi Roma Tiyatrosu'nun Anadolu'nun orta büyüklükteki tiyatrolarından biri olduğunu belirtti. Ödemiş, alandaki kazı ve restorasyon çalışmalarının Anadolu Medeniyetleri Müzesi denetiminde yürütüldüğünü ve Roma Tiyatrosu'nun restorasyon sürecinin tamamlandığını açıkladı.

Ayrıca, Arkeopark'ın 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı olduğunu vurgulayan Ödemiş, projenin amacının kente değer ve kimlik katan kültürel varlığın yeniden canlandırılması ve kentin kültürel yaşamına zenginlik katılması olduğunu söyledi.

2 Bin Yıl Sonra Yeniden Parlıyor

Tarihi geçmişi 2 bin yıl öncesine dayanan bu kültür merkezi, Ankara'ya büyük bir zenginlik katıyor. Ödemiş, çalışmaların Türkiye'nin de taraf olduğu Venedik Tüzüğü'nün koruma esaslarına uygun olarak gerçekleştirildiğini ve bilimsel destek alındığını belirtti. Sonuç olarak, sahne, orkestra çukuru ve cavea olmak üzere 3 bölümden oluşan çalışmanın tamamlandığını ifade etti. Cavea'nın özel bir şekilde elle yapıldığına da dikkat çekti.

Tarihi Dokunun Parlaması

Aydınlatmanın kent yaşamında büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Bekir Ödemiş, projenin nitelikli aydınlatma ve doğru tasarım ile hem tarihi dokunun görünür hale gelmesini hem de kültür turizmini teşvik etmeyi amaçladığını söyledi. Bu sayede Ankara'nın kültür turizminin en önemli merkezlerinden biri haline geleceğini belirtti.

Kaynak: BÜLTEN