Çin Hindistan'ı solladı! Çin Hindistan'ı solladı!

Antarktika, dünyanın en soğuk, en rüzgarlı ve en kurak kıtasıdır. Burada bulunan buzullar, dünyanın tatlı suyunun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturur. Ancak küresel iklim değişikliği, bu buzulların erimesine ve deniz seviyesinin yükselmesine neden oluyor. Bu durum, hem Antarktika’nın hem de dünyanın ekosistemleri için büyük bir tehdit oluşturuyor.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü, Antarktika’daki buzul erimelerini ve bunların küresel iklim değişikliği üzerindeki etkilerini incelemek için "8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi"ni düzenliyor. Bu seferde, Türkiye’nin bilimsel araştırma kampının kurulduğu Horseshoe Adası’nda çeşitli teknolojik araçlar ve yöntemler kullanılarak buzulların durumu izleniyor ve analiz ediliyor.

Buzullarda Önemli Erimeler Tespit Edildi

Bilim seferinde görev alan araştırmacılar, son 3 yılda elde ettikleri verileri raporlaştırarak, buzullardaki değişimleri ortaya koydular. Sabit GNSS istasyonları aracılığıyla atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyeleri gibi parametreleri sürekli olarak ölçen araştırmacılar, su buharı miktarının küresel iklim değişikliğiyle paralel olarak arttığını gözlemlediler.

Ayrıca, İHA ve uydu tabanlı ölçme yöntemleriyle kar ve buzul alanlarının erime oranlarını belirleyen araştırmacılar, 2022 ve 2023 yılları arasında yaklaşık 100 metrekarelik kar ve buzul alanlarında ortalama 7 metreküplük bir azalma olduğunu tespit ettiler. Bu da alansal olarak yüzde 11’lik bir kayıp anlamına geliyor.

Buzullarda meydana gelen bu erimeler, buzul yarıkları ve su birikintileri gibi olumsuz sonuçlara yol açıyor. Aynı zamanda, buzulların erimesiyle atmosfere daha fazla su buharı salınması ve sera gazı konsantrasyonlarının artması, küresel iklim değişiminin daha da hızlanmasına neden oluyor.

Buzulların Eriyip Yok Olması Dünyayı Nasıl Etkiler?

Buzullar, dünyanın en önemli tatlı su kaynaklarından biridir. Buzulların eriyip denize karışması, hem deniz seviyesinin yükselmesine hem de tatlı su kaynaklarının azalmasına neden olur. Bu da, dünyanın birçok bölgesinde su kıtlığı, kuraklık, sel, fırtına, erozyon, biyolojik çeşitlilik kaybı, ekosistem bozulması, tarım ve gıda güvenliği sorunları, sağlık problemleri, göçler, çatışmalar ve mülteci krizleri gibi pek çok olumsuz etkiye sebep olur.

Buzulların erimesi, aynı zamanda, Antarktika’nın kendine özgü flora ve faunasını da tehdit eder. Antarktika’da yaşayan penguen, fok, balina, mors, kutup ayısı, karabatak, albatros gibi hayvanlar ve liken, yosun, bakteri, mantar gibi bitkiler, buzulların erimesiyle yaşam alanlarını kaybedebilir veya uyum sağlamakta zorlanabilirler.

Bu nedenle, Antarktika’daki buzulların durumunu izlemek ve korumak, hem Antarktika’nın hem de dünyanın geleceği için hayati önem taşımaktadır.

Kaynak: AA