Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) Başkanlık seçimi için süreç yarın başlıyor. Başkan Zühtü Arslan'ın görev süresinin 20 Nisan'da dolması nedeniyle seçimler yapılacak. 

Başkan Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından belirlenen 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi ve 20 Şubat 2012'de görevine başladı.

AYM üyelerinin görev sürelerini 12 yılla sınırlayan bir düzenleme ile Zühtü Arslan'ın görev süresi 20 Nisan 2024'te sona erecek. Dolayısıyla, Yüksek Mahkeme'nin iç tüzüğü gereği, Arslan'ın görev süresinin sona ereceği tarihten 2 ay önce, yani 20 Şubat'ta başkanlık seçimi için süreç başlayacak.

Seçim Süreci Nasıl İşleyecek?

Seçim sürecini AYM Başkanı Arslan yönetecek ve seçimin yapılacağı yer, gün ve saat, en az 7 gün önceden yazılı olarak AYM üyelerine bildirilecek.

Görev süresinin dolması nedeniyle Arslan aday olamayacak, ancak oy kullanabilecek. Yüksek Mahkeme'nin diğer üyeleri ise başkan adayı olabilecek.

Yeni Başkan Kim Olacak?

Genel Kurulda yapılacak seçimde, 15 üyeden en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan aday, 4 yıllığına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini üstlenecek.

Kayyum Belediyede Skandal: İktidar Partisinin Aday Masrafı Belediyeden! Kayyum Belediyede Skandal: İktidar Partisinin Aday Masrafı Belediyeden!

Hiçbir üyenin yeterli çoğunluğu sağlayamaması halinde ise seçimlere devam edilecek.

Zühtü Arslan'ın Başkanlık Geçmişi

Zühtü Arslan, 20 Nisan 2012'de başladığı AYM üyeliği görevini sürdürürken, ilk kez 10 Şubat 2015'te Anayasa Mahkemesi Başkanlığına seçilmişti. Görev süresinin dolmasının ardından 25 Ocak 2019'daki seçimde de oyların salt çoğunluğunu alan Arslan ikinci kez başkan seçilmiş, son olarak da 2 Şubat 2023'te AYM Genel Kurulunda yapılan seçimde 15 üyeden 8'inin oyunu alarak üçüncü kez AYM başkanı olmuştu.

Kaynak: AA