Amasya'nın Merzifon ilçesinde Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) üyesi çiftçiler, artan girdi maliyetleri ve düşük ürün fiyatları nedeniyle eylem yaptı. Çiftçiler, ÖTV ve KDV'nin kaldırılması, ucuz tohum ve gübre desteği gibi taleplerini dile getirirken, mevcut tarım politikalarının köylüyü toprağından kopardığını vurguladı. Eyleme Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı da destek verdi.

Aliağa'ya Kent Lokantası: Kurdelayı Başkan Tugay kesti Aliağa'ya Kent Lokantası: Kurdelayı Başkan Tugay kesti

"40 YIL ÖNCE KENDİ KENDİNE YETERLİYDİK"

Tüm Köy-Sen Genel Başkanı Sadık Turan, Türkiye'nin 40 yıl önce tarımda kendi kendine yeten bir ülke olduğunu, bugün ise dışa bağımlı hale geldiğini söyledi. AKP iktidarının uyguladığı politikaları eleştiren Turan, çiftçilerin tek kurtuluş yolunun örgütlü mücadele olduğunu belirterek, Tüm Köy-Sen'e katılım çağrısında bulundu.

"HANGİ ÜRÜNE BAKSAK ZARARDAYIZ"

Tüm Köy-Sen Merzifon Şube Başkanı Cem Acar, "Eskiden bir üründen kazanmasak birinden muhakkak kazanırdık. Şimdi hangi ürüne baksak zarardayız" diyerek, çiftçilerin içinde bulunduğu zor durumu özetledi. Domates, çay, fındık, fıstık, buğday, ayçiçeği, şeker pancarı, süt, et ve mısır gibi ürünlerde yaşanan sorunlara dikkat çeken Acar, "Biz bu kadar ucuza ürün satarken halk ucuza yiyor mu? Hayır." diye sordu.

"İLAÇ, GÜBRE, MAZOT FİYATLARI GÜNLÜK ARTIYOR"

Acar, "İlaç, gübre, mazot fiyatları yıllık, aylık değil, günlük artıyor. Verilen mazot desteği ile ancak 2 litre mazot alınabiliyor, gübre desteğinin ise esamesi okunmuyor" diyerek, desteklerin yetersiz olduğunu vurguladı. İthalat politikalarının da üreticiyi zor durumda bıraktığını belirten Acar, "Mısıra 1 milyon ton ithalat kararı alındı. Mısır fiyatları düştü." dedi.

ÇİFTÇİLERİN TALEPLERİ NELER?

Acar, çiftçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

  •     Tarım alanlarının tarım dışı kullanıma açılması durdurulmalı.
  •     Tarım ürünleri için taban fiyat uygulanmalı.
  •     Tarım destekleri artırılmalı.
  •     Tarım girdilerindeki ÖTV ve KDV kaldırılmalı.
  •     Köylülerin borçları silinmeli.
  •     Sulama suyu ve elektrik ucuzlatılmalı.
  •     İthalat baskısına son verilmeli, üretim desteklenmeli.
Kaynak: HABER MERKEZİ