Sonbahar-kış aylarında mevsimsel salgınlar şeklinde ortaya çıkan halk arasında domuz gribi olarak bilinen influenza enfeksiyonlarının son zamanlarda çocuklar arasında oldukça sık olarak görülmekte olduğunu söyleyen İstanbul Rumeli Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Salih Aydın, “Hastalığa sebep olan influenza virüsünün A, B ve C tiplerinden daha çok A ve B tipleri salgınlara yol açmaktadır. Okulların kapanmasıyla birlikte kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirilmesi influenza vakalarında artış göstermektedir” diye konuştu.

Her 10 Tıp öğrencisinden biri şiddete maruz kalıyor Her 10 Tıp öğrencisinden biri şiddete maruz kalıyor

“BRONŞİT, ZATÜRRE GİBİ SORUNLAR DA GÖRÜLEBİLMEKTEDİR”

Dr. Öğr. Üyesi Aydın, şöyle devam etti:

“Ani başlayan ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma yakınmalarıyla kendini gösteren bu hastalıkta değişen derecelerde solunum yolu tutulumlarına bağlı bronşit, zatürre gibi sorunlar da görülebilmektedir. Özellikle küçük bebekler ve kronik hastalığı olan çocuklarda hastane yatışlarına ve hayatı tehdit eden ciddi klinik tablolara yol açabilmektedir.”

“KAPALI ORTAMLAR SIK SIK HAVALANDIRILMALIDIR”

Çocukları influenza enfeksiyonundan korumak için grip mevsiminde kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Aydın, “Hasta bireylerin çocukları sevmesi, öpmesi engellenmelidir. Ellerini yıkayabilecek yaşta ise çocuğa etkin bir el yıkama öğretilmeli ve uygulanmalıdır. Küçük bebeklerin bakımını yapanların sık sık ellerini yıkamaları da çok önemlidir. İnfluenza damlacık yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğundan kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalıdır. Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için iyi bir uyku, yeterli ve dengeli beslenme, bol sıvı tüketilmesi de oldukça önemli hususlardır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA