İGC Basın Akademisi’nin Haber Atölyesi dersinde bu haftaki eğitimi KEDİ Otizm Derneği Kurucu Başkanı, Gazeteci Serap Dikmen Ahmetoğlu verdi. Ahmetoğlu, genç gazetecilere hak haberciliğini, medyanın engelli haberlerini nasıl ayrımcı bir dille gördüğünü anlattı.

BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nin toplum tarafından bilinmesinin önem taşıdığını ve sözleşmeye devletin uyması gerektiğinin altını çizen Ahmetoğlu, engellilere yönelik bakış açısının toplumda değişmesi gerektiğini, bu amaç için mücadele verdiklerini ifade etti. Ahmetoğlu, medyanın dördüncü güç olarak hak temelli yaklaşım mücadelesinde önemli bir role sahip olduğunu ifade etti.

D S C 1421KEDİ Otizm Derneği Kurucu Başkanı, Gazeteci Serap Dikmen Ahmetoğlu 

Ahmetoğlu, engellilerin eşit yurttaşlık haklarını kullanmasının önünde engellerin bulunduğunu, insan hakları onuruna uygun yaşamanın tüm engellilerin hakkı olduğunu vurguladı. Engelli olmanın, otizmli olmanın bir yaşama biçimi olduğunu da dile getiren Ahmetoğlu, eğitimin bütünleştirici bir şekilde olması gerektiğini, haberlerde ayrımcı dilin ve “rağmen dili”nin kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Hak odaklı yaklaşımla haber yapmak isteyen gazetecilerin olayları derinlemesine incelemesi gerektiğini ifade eden Ahmetoğlu, haberde engelli bireylerin görüşlerine, isteklerine başvurmanın önemli olduğunu söyledi.

Beyin jimnastiği: Bahçedeki gizli kediyi 7 saniyede bulmak için dahi olmak gerekiyor Beyin jimnastiği: Bahçedeki gizli kediyi 7 saniyede bulmak için dahi olmak gerekiyor

Bir kişiyi bile farklı düşünmeye sevk edebilmenin önemli bir kazanım olduğunu dile getiren Ahmetoğlu, medya sektöründe de her kademede çalışanların hak haberciliği ve engelli haklarına karşı bilinçlerini yükseltmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Muhabir: Yağmur Karadağ