İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yeniliğe Davet’ başlığıyla tüm Türkiye'yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin dördüncü gününde İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Kahramanmaraş Depremi Işığında İzmir'in Deprem Çekincesi. Ne Yapmalı?” başlığı altında sunum yaptı. İzmir'le ilgili deprem bilgilerini aktardı.

Ercan, İzmir'in güneyinde yerin sağlam olduğunu belirterek, kentin geçmişindeki depremlere değindi. "Depremin bir yasası vardır. Bir yerde belli büyüklükte bir deprem olmuşsa, gelecekte o yerde en az o büyüklükte deprem olur. Buna depremin yasası denir. İzmir'de depremler çok sık oluşmuyor. Yaklaşık 200-350 yılda bir oluşuyor. Her an 7,2'lik deprem olacakmış gibi İzmir'i hazırlamamız gerekir ama İzmir'de her an deprem olabilir sözü doğru değil. 6,5 şiddetine kadar depremler İzmir'de yıkıcı olmaz. 6,5'ten sonra yıkıcı olmaya başlar. Hiçbir zaman İzmir'de Kahramanmaraş'taki gibi 7,5, 7,6, 7,9'luk depremler olmaz" dedi.

Deprem uzmanı Ercan, "Türkiye'yi yetenekli insanların yönetmesi gerekiyor" diyerek, Kahramanmaraş ve 11 ilde meydana gelen yıkıma ilişkin, "Gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor. Depremi afete dönüştüren üç konu var: Yeteneksiz yönetimler, ekonominin bozukluğu ve yoksulluk ile eğitim düzeyinin düşüklüğü. Eğer bunlardan bir tanesi ülkede gerçekleşmişse, depremin adı afettir. Türkiye'de 6 Şubat'ta bunların üçü birden gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Editör: Kazim Bozkurt