Haber / Onur TUNGUT

İzmir Serbest Bölge’de faaliyet gösteren koyun bağırsağı üretim tesisi, yurt dışından dananın erkeklik organını ithal ediyor. Üretim tesislerinde hijyen kurallarına uygun olarak işlenen ürün, köpeklerin sağlığı için de faydalı olan ödül mamasına dönüşüyor. Tescil edilen ve tamamen antibakteriyel olan ödül mamaları Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Ödül mamaları, ülkeye ciddi bir döviz girdisi sağlıyor. 

HAMMADDE SIKINTI

Ödül mamalarının köpeklerin sağlığı için son derece gerekli olduğunun altını çizen firma sahibi İzmirli iş insanı Nezir Aktaş, “Köpeklerimizin nefes, ağız ve diş sağlığı için koruyucu bir ürün. Ayrıca kalp atışlarını düzenleyip akciğerlere de iyi geliyor. Dananın erkeklik organından elde ettiğimiz için hammaddeyi temin etmede sorunlar yaşıyoruz. Bu yüzden hammaddeyi Afrika’da 5 ülkeden ve Orta Asya’da ise Kırgızistan’ın Bişkek kentinden elde ediyoruz” dedi.

80 MİLYON DOLARLIK GELİR

Ödül maması için Avrupa ülkelerinden kendilerine çok fazla talep geldiğini belirten Aktaş, “Katma değerli bir ürün üretiyoruz. Hammadde kolaylığı sağlanırsa Türkiye için çok daha önemli bir alan olacak. Türkiye’de yeni bir pazar alanı olarak görüyoruz. Üzerine düşülürse ciddi bir sektör olacaktır. Şu an yaklaşık 70-80 milyon dolar geliri var. Ancak belirttiğim gibi hammaddeye ulaşımda kolaylık sağlanması gerekiyor. Yükte hafif pahada ağır bir ürün. Bu yüzden de ülkemize getirisi çok fazla olacaktır” dedi. Üretim için ciddi bir istihdam sağladıklarını belirten Aktaş, “ABD’de şirket kurmak için kolları sıvadık. Çalışmalarımız devam ediyor. Yakında daha geniş alanlarda dağıtım yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.