Haber/ Zeki DARA

Sümbül, Sat, Cilo ve Reşko Dağları, Zap Vadisi, Cennet ve Cehennem Vadisi, Berçelan Yaylası, tarihi Çukurca Taş Evleri ve Nehri Manastırı, Kocranıs Kilisesi gibi tarihi ve doğa güzellikleri ile ön plana çıkan Hakkari, yeni turizm merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor. Son zamanlarda hem yurt içinden hem de yurt dışından çok sayıda turistin geldiği Hakkâri’de; mabetler ve Asurilere ait kiliseler ise ilgi odağında yer alıyor. Hakkari’ye Almanya’dan gelen Pook Anderson, eskiden bu bölgede Hristiyanlar'ın, Ezidiler'in , Kürtler'in de aralarında yer aldığı farklı kültürlerin bir arada yaşamasının ilgisini çektiğini söyledi. Türkiye’ye ilk kez geldiğini anlatan Anderson, “Kars’tan Hakkari’ye gelirken coğrafyanın ve dağların inanılmaz etkileyici olduğunu gördüm. Aynı zamanda buradaki farklı kültürleri ve dinleri, bu muhteşem doğa ile görmek oldukça ilgi çekici” dedi.

Araştırma için Türkiye’yi gezdiğini anlatan İngiliz arkeolog Alexander Edmons ise, Hakkari’nin dinler tarihi için çok önemli bir kent olduğunu dile getirdi. Hakkari’nin turistler için de ilginç bir şehir olduğuna dikkat çeken Edmons, “Çünkü eski kiliseler var. Buraya turlar düzenlenebilir. Umarım Avrupa’dan buraya daha çok turist gelir” diye konuştu.

EKONOMİYE KATKI

Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı ve turist rehberi Hacı Tansu ise, “Bugün Kocanıs’tayız, aslında tarihi Asur köyü burası. Son zamanlarda Hakkari’de turizme yönelik büyük atılımlar oldu. Son üç ayda ciddi anlamda turist grupları Hakkari’ye akın etmeye başladı. Hakkari’de doğa turizmi çok önemli. Bu insanları buraya getiren Hakkari’nin doğası, tarihi eserleri, tarihi dokusu ve folklorik yaşamı. Bugün de bir grup Kocanıs Kilisesi'ni ziyaret etti. Doğa grupları da Berçelan Yaylası'na, Kocranıs Manastırı’na, Cilo Buzulları'na, Sat Gölleri'ne geliyorlar. Bu bölgenin üzerindeki yasaklar kaldırıldıkça daha çok turist gelecek, bu da bölgenin ekonomisine önemli katkı sunacak” dedi.

DAHA İŞİN BAŞINDAYIZ

Hakkari Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü'nden Öğretim Görevlisi Kader Mühürdaroğlu da kentin son zamanlarda yabancı ve yerli turistleri ağırladığını söyledi. Mühürdaroğlu, “Bugün de birkaç yabancı turistle beraber Kocranıs’a patriklik merkezine geldik. Kiliseyi ziyaret ettik. Eski tarihi evleri gezdik. Bu da Hakkari’nin tanıtılması ve turist çekmesi açısından sevindirici. Eski eserlerimizin, tarihi eserlerimizin restore edilmesini ve daha çok turist çekmeyi istiyoruz. Bundan dolayı da belli projeler var. Bunlar yapıldıkça Hakkari’nin daha çok turist çekeceğine inanıyorum. Bunların çoğalması için de elimizden geleni yapıyoruz. Daha işin başındayız” ifadelerini kullandı.