Haber/ Ceylin Çağatay

Sürdürülebilir kentler teknolojisi doğadan ilham alacak Sürdürülebilir kentler teknolojisi doğadan ilham alacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, 214 "acil yıkılacak, ağır hasarlı ve yıkık" bina, 201 "orta hasarlı" bina, 1431 "az hasarlı" bina tespit edildi. İncelenen 25 bin 36 binanın "hasarsız" olduğu görüldü. Yıkım kararı çıkan binalar arasında Karşıyaka’da bulunan Kardelen ve Yasemin apartmanları da bulunuyor.

Atatürk bulvarında yer alan Kardelen ve Yasemin apartmanları için yıkım kararı alındıktan sonra, apartman sakinlerine eşyalarını alabilmeleri için 10 dakika süre verildi. Bir haftadır evlerine giremeyen depremzedeler eşyalarını toplarken zor anlar yaşadı. Acil ihtiyaçları dışında hiçbir eşyayı çıkarmaya vakitleri kalmadı.

Yasemin apartmanında ikamet eden Esmer Keser, “Evlerimizi boşaltıyoruz demeyelim de sadece anılarımıza ait birkaç eşyamızı alabilmek için onar dakikalık izin verdiler diyelim. Bu kısa sürede neyi alabileceğimizi bilmiyoruz. İçeri girdiğimizde yaşayacağımız şoku tahmin edemiyoruz. Eşyalarım maddiyatın hiçbir önemi yok belki zaman içinde aynılarına sahip olacağız. Önemli olan hissettiğimiz manevi duygular. Benim babam o koltuklarda oturdu ama şimdi hayatta değil.” dedi. Bir başka apartman sakini olan Arzu Özdeğirmenci, “2005 yılından beri Yasemin apartmanında yaşıyorum. Depremden beri kamuya ait bir otelde kalıyorum. Devletten henüz bir yardım almadım. Eşyalarımızı çıkarmak için verilen süre yeterli değil, çok fazla bir şey çıkaramadık. Buzdolabının taksitini ödüyorum ancak çıkartamadım. Kıyafet, ayakkabı gibi sadece acil olan eşyalarımızı kurtardık.” İfadelerini kullandı.

Depremzedeler eşyalarını taşımak için kendi imkanlarını kullandılar. Kimi nakliye firmalarına ödeme yaptı kimi kendi aracıyla çıkardı eşyalarını. Apartman sakinleri henüz maddi yardım alamadıklarını, en kısa sürede yeniden düzen kurabilmek istediklerini belirttiler.