Haber/Engin SARI
Balçova arsa mağdurlarının yarım asırlık çileli bekleyişi için tünelin ucunda ışık göründü. Arsa mağdurlarının 1970 yılında başlayan 52 yıllık sancılı serüveninde önemli bir dönemeç geçildi. Yaklaşık 5 bin vatandaşı ilgilendiren sorun, ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis komisyonlarında görüşülecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin son meclisinde AKP'li Meclis üyesi Fikret Mısırlı’nın konuyla ilgili verdiği önerge sonrası gözler Meclis'in vereceği karara çevrildi. Tarihi sorunda çözüme yaklaşıldığını belirten Balçova Arsa Mağdurlarının Sesi Derneği (BAMSES) Başkanı Koral Özdemir, Gaziemir Belediyesi'nin yakın zamanda kazandığı bir davayı örnek olarak gösterdi ve "Birçok belediye 3030 sayılı Kanun gereğince İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne karşı iade/devir davaları açtılar ve kazandılar" dedi. Kurucuları arasında yer aldığı BAMSES’in Genel Sekreterlik görevini yürüten Ali Ekmekçioğlu da sorunun çözümü için 3 yıl önce Büyükşehir Belediye Başkanı’na bir mektup yazdığını belirterek, AKP ve CHP işbirliğiyle kurulacak bir komisyonun sorunu çözebileceğini ve binlerce kişiyi mutlu edeceğini söyledi.

GAZİEMİR ÖRNEĞİ
BAMSES Başkanı Koral Özdemir, Gaziemir’de yaşanan benzer mağduriyetin, Gaziemir Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne açtığı dava sonucu çözüldüğünü belirterek, şöyle devam etti: “İzmir Valiliği İdare Kurulu’nun 11 Şubat 1993 tarihli ve 33 sayılı kararında belirtilen belediyelerinden biri de Gaziemir Belediyesi’dir. İzmir 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 18 Aralık 2014 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden taşınmazlarını iade almıştır. Tarafların temyizi ile dosyaya bakan Yargıtay 1. Hukuk Dairesi, 17 Nisan 2018 tarihli kararı ile taşınmazların iadesine ilişkin yerel mahkeme kararını onadığı gibi, ayrıca 'iade kapsamındaki taşınmazlardan bir parselin 2004 yılında kamulaştırma suretiyle İZSU'ya devredildiğini, davacının terditli bedel isteği gözetilip belirlenecek bu parsele ilişkin bedele hükmedilmesi gerektiğine' karar verdi. Bunun üzerine İzmir 8. Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 26 Şubat 2019 tarihli karar ile Gaziemir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden taşınmazlarını iade aldığı gibi, iade kapsamındaki bir taşınmazın kamulaştırma bedelini de geri aldı. Türkiye genelinde de birçok ilçe belediyesi, 3030 sayılı Kanun gereğince Büyükşehir Belediyelerine karşı iade/devir davaları açtılar ve kazandılar.” 

Binlerce kişiyi mutlu edeceksiniz’
Sorunun çözümü noktasında bulunduğunu belirttiği İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e 3 yıl önce yazdığı bir mektupla çağrıda bulunan BAMSES Genel Sekreteri Ali Ekmekçioğlu ise şunları söyledi: “Bu ses; sabrın, devletine saygının ve güvenin en önemlisi her şeye rağmen mağdur edilmiş halkın sesidir. Bu ses bu şehri yönetenlere sitemin ve kırgınlığın sesidir. Bu ses onlarca insanın alın terinin, umudunun ve özleminin sesidir. 1972 yılından bugüne dek süren mücadele, bekleyiş ve bitmez tükenmez sabrın örneğidir Balçova arsa mağduru olmak. İktidar partisi AKP ve İzmir'de yerelde iktidar olan CHP'nin, sizin desteğinizle bu konunun çözümü için adım atılması binlerce kişinin mutluluğu olacaktır. Her ne olursa olsun bu haksızlığın bitmesi için siyaset bir yana bırakılmalı ve kurulacak ortak komisyon ile bu iş çözülmelidir.”

52 yıllık mağduriyet
Balçova Belediyesi, gecekondulaşmayı önlemek, ilçeye baraj, teleferik ve 5 yıldızlı bir otel yapılmasına kaynak sağlamak için 1970 yılında kentsel dönüşüm başlatarak belediyeye ait arsaları sattı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile ilçe belediyelerinin kapanması sonucu menkul ve gayrimenkuller, (Balçova'da 1 milyon 493 bin 374 metrekare) bağlı oldukları büyükşehir belediyelerine devredildi. Bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir kısım arazileri ilçe belediyelerine devrederken, bir bölümü ise bünyesinde tutmaya devam etti. 1992 yılında ilçe belediyeler tekrar tüzel varlıklarına dönüştürülmesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Balçova Belediyesi’ne söz konusu 671 parselin bir kısmını devretti. Devredilmeyen kısım için binlerce vatandaş tahsis belgeleriyle İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi’ne müracaat etti fakat bugüne kadar bir sonuç alamadı.