HABER / Gökdeniz ENGİN

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hayatı olumsuz etkileyen pandemi nedeniyle getirilen kısıtlamalar, futbolu da vurdu. Özellikle amatör takım antrenörleri liglerin oynanmadığı dönemde geçimlerini sağlamakta büyük zorluklar yaşadı. İzmir Süper Amatör Lig'de mücadele eden Güzeltepe Spor Kulübü’nün antrenörü Şahverdi Aydemir, meslektaşlarının yükünü hafifletmek için kolları sıvayıp, sıkıntılara çözüm bulmaya çalıştı. İzmir Futbol Antrenörleri Dayanışma Derneği’ni kuran Aydemir, futbol antrenörlerinin tek yürek olmasını sağladı.

Sıkıntılı dönemde belediyeler dışında kimseden destek görmediklerini belirten Şahverdi Aydemir, “Pandemi ekonomik ve psikolojik anlamda bizim belimizi büktü. Bu süreçte büyük yara aldık. Maçlarımız oynanmadı, antrenmanlarımızı yapamadık. Kulüplerimiz kapanma noktasına geldi. Bağlı olduğumuz Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği'nden hiçbir destek göremedik. Otellerde, soyunma odalarında yatan, kirasını, elektriğini, bebeğinin bez parasını bile ödeyemeyen antrenör arkadaşlarımız oldu. Ne Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan, ne Futbol Federasyonu'ndan destek göremedik. Bizi savunması, haklarımızı koruması gerekenler, antrenörlere sırtlarını çevirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, mektubumuza müthiş bir yardımla dönüş sağladı. Biz de İzmir Futbol Antrenörleri Derneği'ni kurarak 248 antrenörümüze nakdi ve erzak yardımında bulunduk. Sonrasında Çiğli Belediye Başkanımız Utku Gümrükçü, Çiğli sınırları içindeki 14 kulübümüze yardımlarda bulundu. Bu süreçte ben kendim iki kere koronavirüse (Kovid-19) yakalanıp atlattım yine de vazgeçmedim. Herkes kendi mahallesindeki amatör kulübe yardım etmeli. Amatör ruh profesyonel oyuncunun geleceğidir” dedi.

SOSYAL GÜVENCE YOK

Antrenörlüğün 4 yıllık bir okulu olduğu halde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda bile usta öğretici olarak geçtiklerine dikkat çeken Aydemir, antrenörlerin ancak belediyelerde işçi statüsünde kadro alarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan faydalanabildiğini ifade etti. Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin (TÜFAD) amatör kulüp antrenörlerine yeterince hizmet etmediğinden şikayetçi olan Şahverdi Aydemir, “Amatör kulüp antrenörleri olarak Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği’nin kasasına 60 bin TL’lik katkımız var. Ancak buna rağmen TÜFAD ‘Tüzüğümüze aykırı’ diyerek, pandemi sürecinde bizleri göz ardı etti. Antrenörlerimiz zor durumda. Bazısı çobanlık yapıyor, maydanoz satıyor, bazısı antrenörlük yaptığı oyuncusunun ailesinin yanında çalışıyor. TÜFAD yönetimine bunları açıkladık. Ancak TÜFAD ‘Antrenörlük ikinci meslektir’ açıklaması yaptı. Şenol Güneş, Mustafa Denizli, Fatih Terim, Rıza Çalımbay gibi elit antrenörler, antrenörlük mesleğinin meslek olarak sayılmadığını seslendirmeli. Soyunma odasında yatan antrenör arkadaşımız da senin üyen, neden sahip çıkmadın” diye konuştu.

'ALTYAPIDAN OYUNCU ÇIKMAYABİLİR'

İzmir Futbol Antrenörleri Dayanışma Derneği Başkanı Şahverdi Aydemir, pandemi sürecinin futbolculara 1.5 yıllık kayıp yaşattığını belirterek, 2029 yılında pandeminin sporda yarattığı kaybın hissedileceğini belirtti. Aydemir, “Bu ülkede santrafor yetişmeyebilir. Altyapıdan oyuncu çıkmayabilir. Bugün biz bunu hissetmeyiz belki ama 4-5 yıl sonra bunu göreceğiz. Pandeminin kararttığı 1.5 yılı aydınlatmak için Hükümete görev düşüyor. Futbolun bileşenlerinin ekstra programlamalar ve çalışmalarla bu açığı kapatmak zorunda olduğu kesin. Antrenörlerimiz, hem ekonomik hem psikolojik anlamda iyi durumda olursa iyi futbolcu da yetişecektir. Mutlu antrenör, mutlu çocuktur. Mutlu çocuk mutlu gelecektir” diye konuştu.

'Kaybettiğimiz zamanı geri kazanmak zorundayız'

Güzeltepe Spor Kulübü forması giyen genç futbolcu Çağatay Yücel ise şöyle konuştu: “Pandemi süreci bizleri çok etkiledi. En çok sevdiğimiz, tutku ile bağlı olduğumuz futbolu oynamamıza engel oldu. Antrenmanlarımızı yapamayınca gelişim konusunda oldukça eksik kaldık. Hocalarımızın verdiği antrenman programlarını uygulamaya çalıştık. Ekonomik anlamda da zorluklar yaşadık. Babam işine devam edemedi. Ancak artık sahalara yeniden kavuştuk ve kaybettiğimiz 1.5 yılı geri kazanmak için var gücümüzle çalışacağız.”