AB Komisyonu'nun Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya yönelik Ukrayna tahılı ithalatı kısıtlamalarını kaldırmasının ardından Polonya, Macaristan ve Slovakya hükümetleri, kendi yasaklarını uygulayacaklarını açıkladı. Bu durum Ukrayna ile komşu ülkeleri karşı karşıya getirdi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki yaptığı açıklamada, “AB Komisyonu’nun kararına rağmen bu yasağı uzatacağız ve bunu Polonyalı çiftçinin çıkarına olduğu için yapacağız” dedi. Slovakya hükümeti ise Ukrayna'dan buğday, mısır, kolza ve ayçiçeği tohumu olmak üzere 4 ürünün ithalatının yasaklandığını bildirdi.

Ukrayna'dan Gelen Tarım Ürünlerine AB Ülkelerinden Tepkiler

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın açıklamaları da dikkat çekiyor. Rusya'nın Tahıl Anlaşması'ndan çekilme gerekçesine benzer bir açıklama yapan Orban, "Brüksel'deki bürokratlar Avrupalı çiftçilerin sorunlarını bir kez daha görmezden geliyor" dedi ve ekledi: "Meseleyi kendimizin ele alma zamanı geldi." Macaristan hükümeti, Ukrayna'dan 24 ürünün ithalatını yasakladı.

İsrail’in Refah’taki iki eve saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi İsrail’in Refah’taki iki eve saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi

Romanya'da da çiftçiler, hükümete yasağı sürdürme çağrısında bulundu. Çiftçiler birliği, "Savaş konusunda Polonya gibi Ukrayna’ya güçlü ve kapsamlı destek veren bir ülke bile tek taraflı bir karar alabiliyorsa Romanya neden bu konuda çekingen davranıyor" şeklinde açıklama yaptı.

Ukrayna'nın Yanıtı: Dava ve Uluslararası Ticaretteki Etkiler

Kiev yönetimi ise yasağı sürdürme kararı alan Polonya, Macaristan ve Slovakya’ya dava açacağını açıkladı. Ukrayna Ticaret Temsilcisi Taras Kachka, "üç ülkenin Brüksel’e karşı açık şekilde meydan okumasının sadece AB’nin iç meselesi olmadığını, bunun uluslararası ticaret ortaklarının Brüksel’e güveniyle ilgili olduğunu" söyledi.

AB YASAK GETİRMİŞTİ

Mayıs ayında yürürlüğe giren AB planına göre Ukrayna’ya komşu AB üyesi 5 ülke, Ukrayna ürünlerinin iç piyasalardaki satışını yasaklıyor, bu ürünlerin yalnızca başka ülkelere ihraç edilmesine izin veriyordu. Bu önlemler, Ukrayna’nın savaşın başlamasıyla özellikle sınır ülkeleri olan Polonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Bulgaristan piyasasına giren önemli miktardaki tahıl ve gıda ürününün piyasalardaki fiyat dengesini bozmasının ardından alındı.

Kaynak: HABER MERKEZİ