Rusya’nın Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmak için yaptığı eylemler nedeniyle Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların süresini 6 ay daha uzatma kararı aldı.

Adalar'da korkutan deprem! Adalar'da korkutan deprem!

2014’ten beri devam eden yaptırımlar

AB Konseyi, Rusya’ya karşı ilk kez 2014 yılında başlattığı kısıtlayıcı tedbirlerin 31 Temmuz 2024’e kadar devam edeceğini duyurdu. AB, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından yaptırımları önemli ölçüde artırmıştı.

AB, bugüne kadar Rusya’ya 12 farklı yaptırım paketi uyguladı. Bu yaptırımlar, ticaret, finans, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünler gibi pek çok alanda Rusya’ya kısıtlamalar getirdi.

Yaptırımların etkileri

AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımlar, Rus ekonomisini ve siyasetini olumsuz etkiledi. Rusya’nın AB ile olan ticaret hacmi azaldı, bazı Rus bankaları ve şirketleri uluslararası piyasalardan dışlandı, bazı Rus yetkililer ve kurumlar AB’ye giriş yapamaz hale geldi.

AB’nin Rusya’ya karşı yaptırımları, deniz yoluyla taşınan ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını yasakladı, bazı Rus bankalarını SWIFT ödeme sistemi dışında bıraktı, bazı Rus medya kuruluşlarının faaliyetlerini durdurdu.

Yaptırımların geleceği

AB, Rusya’ya karşı yaptırımların süresini her 6 ayda bir gözden geçiriyor. AB, yaptırımların kaldırılması için Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymasını ve Kırım’ı yasa dışı şekilde ilhak ettiği kararını geri almasını istiyor. Rusya ise yaptırımları haksız ve yasadışı olarak nitelendiriyor ve karşılık veriyor.

Kaynak: AA