Fulya MERAL / Kurumsal İletişim Danışmanı

“Herkes için erişilebilir, sürdürülebilir bir dünya ve daha iyi bir gelecek…” Ütopik bir hayal değil, her geçen gün daha fazla varlığını hissettiren gerçek ihtiyaçlar bunlar. Yeni neslin içine doğduğu dünya ve çözüm bekleyen dev sorunlar, küresel iklim krizinin yüzünü daha fazla gösterdiği her geçen gün uzağımızda değil ne kadar da yakınımızda, hatta kucağımızda olduğunu bize gösteriyor.

Bizden önceki nesiller ve bizim neslimiz, sınırsız ihtiyaçlarımıza koskoca dünyanın kaynaklarının yetmeyeceğini düşünmezdik. Hunharca kullandık, savurduk ve tükettik. Doğayı katledip kirlettik. Yarın hiç yokmuş gibi, gelecekte çocuklarımız kıt kaynaklarla yüzleşmeyecekmiş gibi tükettik.

Şimdiki çocuklar bizim sahip olmadığımız dertleri yükleniyor. Bu dünyanın düzenini nasıl düzeltiriz diye kafa yoruyor. Minik bilim kahramanlarından söz ediyorum.

“Dünyayı süper kahramanlar değil, bilim kurtaracak” mottosu ile First Lego Leauge Junior 2019-2020 Sezonu Türkiye Fuarları, sanal fuar olarak 26 Aralık 2020 Cumartesi günü çevrim içi gerçekleştirilecek. Minik bilim karamanlarını orada görebilirsiniz.

Yeni şehrin duyarlı mühendisleri

Bu çocuklar ne mi yapıyor? “BOOMTOWN BUILD / Yeni şehrin mühendisleri” herkes için erişilebilir, sürdürülebilir bir dünya ve daha iyi bir gelecek için kafa yoruyor.

Bir binayı tasarlarken üzerinde düşünülmesi gereken zorlukları düşünüyor. Herkesin kolayca kullanabileceği engelsiz binalar düşünüyor mesela… Bir binayı nasıl çevre dostu hale dönüştürebilirsiniz diye düşünüyor. Elektriğini üreten, yağmur suyunu depolayıp, güneşle suyu ısıtan, kullanılan suyu temizleyip defalarca kullanan çevre dostu evler modelliyor. Binaları nasıl daha dayanıklı yaparız diye düşünüyor. Karşılaşabileceği zorlukları düşünüyor.

Bugüne kadar bu konularda fazla düşünülmemiş binalarda ve şehirlerde ne yaşandığını maalesef acı gerçeklerle yaşayarak görüyor bu çocuklar… Mesela deprem gerçeğiyle görüyor, kuraklıkla görüyor, küresel ısınmanın sonuçları ile görüyor. Ve inanın bizden çok daha farkındalıkla yetişen bu çocuklar, dünyayı ve bu gezegenin ruhunu bizden daha iyi tanıyor.

Miniklerden yenilikçe çözümler

Minik bilim Kahramanları, bir bina inşa ederken karşılaşacakları zorluklara yenilikçi çözümler ürettiler. Çocukların bizzat yerinde sunum yapacakları fuar, Kovid-19 nedeniyle ertelenmişti. Yüz yüze değilse de, uzaktan hazırladıkları projeleri sunacaklar.

Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Explore rekabetçi olmayan, el becerisi gerektiren, 6-10 yaş arası çocuklar için düzenlenen bir STEM programı. STEM (Science, Technology, Engineering and Math) programı, fen, teknoloji, mühendislik ve matematiği temsil eder.

FIRST LEGO League Explore her yıl yeni ve heyecanlı bir tema sunarak çocukların yaratıcılığını ateşliyor. En az 3, en fazla 6 çocuktan oluşan her takım özel LEGO Education Inspire Model (Yol Gösterici Model) ile gerçek dünya ile bağlantılı yaratıcılık sergileyerek, tasarımlarını LEGO parçalarıyla tasarlıyor.

Bu çocuklar, 1 yıl boyunca yaptıkları çalışmalarla doğayla uyumlu çevreci binalar tasarladı ve lego parçaları ile modelledi. First Lego League JR. 2019-2020 sezonu fuarı, 26 Aralık Cumartesi günü çevrim içi olarak gerçekleştirilecek. Video ve canlı bağlantı ile sunum yapacaklar. Sonuçta kimin kazandığı önemli değil, daha iyi bir dünya için hayal eden çocuklar dünyanın geleceği için umut oluyor.

XXX

41 ülkede 68 bin çocuk katıldı

FIRST ® LEGO® League Explore, 6-10 yaş arası 3-6 kişilik takımlardan oluşan çocuklara yönelik eğlenceli bir STEM programıdır. 2014 yılında FIRST ve LEGO Education güçlerini birleştirerek FIRST LEGO League Explore programını oluşturdular. O günden bu güne kadar yaklaşık 68 bin çocuğa ve 41 ülkeye ulaşıldı.

2014 yılından beri de Bilim Kahramanları Derneği aracılığıyla Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor / FIRST LEGO League Explore programı Türkiye’de devam etmektedir. 2014 yılından beri Türkiye genelinde 1279 takımla birlikte 7010 çocuğa ulaşıldı.