Tahin, Arapça kökenli bir kelime olup un ve öğütme gibi anlamlar taşır. Tek başına tüketilebilecek bir gıda olmamakla beraber, tahin ile çeşitli yemek ve tatlılar yapılır.

Tahin nerelerde yaygındır?
Dünyanın artık global olmasından dolayı diğer ürünler gibi belli bir bölgeye has olarak kalmamış yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarihi orta çağlara kadar dayanan tahinin geçmiş dönemlerde göz önünde bulundurulursa meşhur ilimizin Antalya olduğu söylenebilir.

Tahinin ham maddesi nedir?
Tahinin ham maddesi, tarihi bilinmeyecek kadar eskilere dayanan susamdır. Susam yemeklik yağ, kozmetik alanı, sabun yapımı gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilen bir bitkidir. Sıcağı çok seven susam tropikal ve ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde yetişir. 3,4 aylık gelişme süresince sıcaklığın 20 derecenin altına düşmemesi gerekir. Çimlenme dönemlerinde rüzgar ve yağış yetişmesine zarar verebilir. Ayrıca çöl iklimi gibi gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla olması da susamın yetişmesine zarar verir. Çimlenme oranı fazla olsa da tohumları küçük olduğundan çıkışının kolay olması için kumlu killi hafif topraklarda yetiştirilir. Genel iti bari ile toprak seçiciliği çok yoktur.

Tahin nerelerde kullanılır?
Tahin deyince hepimizin aklına illaki pekmez gelir. Tahin pekmez bu kadar fabrikasyon gıdaların olmadığı dönemlerde çok tüketilen bir gıda idi. Pratik hazırlanışıyla kahvaltıda veya yemeklerin ardından tatlı olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra tahinli tatlılar artık pastanelerde ve evimizde çeşitliliğini arttırarak bulunmaktadır. Tahinli kurabiye, tahinli waffle gibi. Yemek alanına gelince özellikle Hatay, Antakya, İskenderun ve Tarsus’ta meşhur olan Humus aklıma gelmektedir. Her ne kadar günümüzde lokantalarda garnitür olarak sunulsa da asli itibariyle nefis bir yemektir. Zeytinyağlı, tereyağlı, pastırmalı gibi çeşitlendirilerek sofralarımızı renklendirmektedir.

Peki, tahin evde yapılabilir mi?
Evde nasıl tahin yapılabilir. Susam öncelikle eleme, kabuklarından ayrılma gibi temizleme işlemlerinden geçtikten sonra güzelce yıkanır. Daha sonrasında susamın kavrulması gerekmektedir. Dilerseniz bir tava, tencere kullanarak ocağın üzerinde ve yahutta fırında kavurabilir siniz. Kavurma süresi çok uzun olmamakla birlikte, rengi hafif değişene kadar kavrulmalıdır. Dikkat edilmelidir çünkü susam çabuk yanabilir. Kavrulma işleminden sonra susam soğumaya bırakılır. Oda sıcaklığına ulaştığında bir robot yardımıyla öğütülmesi gerekmektedir. Bu işlemi yaparken içerisine sıvı yağ ilave edilir. Bu şekilde susam ve yağ karışımımız macun kıvamına gelecektir. Yoğunluğu fazla olursa bir miktar yağ ekleyip robotta 1 dakika kadar daha karıştırılır. Daha sonrasında cam bir kavanoza alınarak dolapta saklanabilir. Bekleme nedeniyle yağ ve susam birbirinden ayrı hale gelirse karıştırmanız yeterli olacaktır.