Bu yazıların öncelikli hedef kitlesi gençler. 20 senenin üzerindeki deneyimim ile bilişim sektörüne yeni girecek kişiler için nasıl iş bulunur nasıl iş bulunmamalı hakkında tecrübelerimi paylaşmak istedim. Önyargısız, ben bunları biliyorum demeden tüm yazıları sonuna kadar okumanızı umarım.

Bilişim Sektöründeki İş Fırsatları

Hemfikirizdir ki İş bulmak hayatın en büyük meydan okumasıdır. Sigortalı iyi bir işte çalışmak veya girişimci ruhla kendinizin sahip olduğu bir iş kurmak hayatın en büyük meydan okumalarından biridir. Üstelik kimse size madde madde tarifte veremez. Kendiniz için bazen doğru işi bazen zorunlu işi bulmak ve o işte çalışmak zorunda kalırsınız.
Bilişim dünyasında iş arıyorsanız durum biraz daha çetrefillidir. Bir yandan da gelişen teknoloji ile boğuşursunuz. Bende yararlı olması adına deneyimlerimi paylaşmak istedim. Bugünün ve geleceğin sektöründeki iş fırsatlarını, neler yapabileceğinizi, sadece iş değil doğru işi nasıl bulabileceğinizi deneyimlerime göre yazmak istedim. Önce hangi alanlarda iş fırsatları var bunları sıralayalım. Bilişim ve teknoloji dünyasında birkaç alan şu an çok fazla sayıda iş imkanı barındırıyor. Ardından bu alanlara göre nasıl iş bulabilirsiniz detaylı açıklamalar ile devam edelim.

A) Web Tasarımcılığı
B) PHP Yazılım Uzmanı
C) Mobil Yazılım Uzmanlığı
D) Grafik Tasarımcılığı
E) SEO Uzmanlığı
F) Sosyal Medya Uzmanlığı
G) Oyun Programcılığı
H) İçerik Yazarlığı veya İçerik Oluşturma Uzmanı
İ)  Video Çekim ve Video Editleme Uzmanı
J) Bilişim Bilgi Pazarlamacılığı
K) Bilişim Eğitmenliği
L) Standartizasyon Uzmanlığı
M) Drone Sürücülüğü
N) Youtuber Olmak

Bu yazımızda ilk olarak Web Tasarımcılığında ve PHP Yazılım Uzmanı olarak nasıl ve “doğru” işleri nerede bulabileceğinizi deneyimlerime göre anlatmaya çalışacağım.

A) Web Tasarımcısı Olarak İş Bulmak

Her bilişim sektöründeki kimsenin en az bir kere web sitesi yaptığından dolayı kendini tasarımcı olarak ilan ettiği meslektir. Bu sebeple İzmir başta olmak üzere ülkemizde yeteri kadar değer verilmeyen de meslektir. Ama gerçek hiç te öyle değildir. Bu sebeple web tasarımcılığı yapmak istiyorsanız öncelikle sabırlı olmalısınız. Ümitsizliğe de kapılmayın. Aslında bomboş bir sahadır. Bende web tasarım yapıyorum diyenlerin yüzde doksan dokuzu eli yüzü bir web sitesi tasarlamamıştır. O yüzden insanların ne dediğini değil sizin kendinizi nasıl gördüğünüz önemlidir.

Üstelik web tasarımcılığı yakın gelecekte daha da önemli ve çok daha para kazandıran bir iş haline dönüşecek. Nedenini hemen söyleyeyim. Sadece İzmir’de aktif 100.000 üzerinde web tasarım yaptırmış ve yaptırmaya aday firma var. Bu firmalar web sitelerini kurarken ilk başta sanki sonsuza kadar kalacak bir daha hiç web sitesi gerekmeyecek şekilde işi kalıcı gördüler ve web sitelerini kurdurdular. Sonradan fark edildi ki web siteleri doğal döngü olarak en az 2 ila en fazla 6 senede bir mutlaka değişim geçirmeli. Üstelik web güncellemesinin neredeyse günlük olarak aktif olduğu sitelerin sayısı da hızla artıyor.

Ama Google’da “web tasarım firmaları” diye bir arama yaparsanız, İzmir’i örnek göstererek bahsediyorum, hepi topu yaklaşık 200 firma ile karşılaşırsınız. Her birinde abartılı olarak söylüyorum, 10 kişi çalışsa bu toplam 2000 kadar profesyonel web tasarımcı eder. Abartılı rakamlar ile profesyonel freelance web tasarımcıları da dahil etseniz toplam maksimum 5000 kişi olur. Tekrar edelim yaklaşık 100.000 firmaya toplam 5.000 kişi hizmet vermeye çalışıyor.

İlave olarak birkaç seneden eski olan web siteleri Google SEO kriterlerine uyumlu tasarlanmadı. Her bir site alarm veriyor. Her firma sahibi Google’da üst sırada çıkmak istiyor. Neredeyse yüzde 90 web sitesinin tekrar “içerik yönetim sistemli” (örneğin Wordpress, Joomla, Drupal gibi) sistemler ile tasarlanması gerekli. Alışveriş sitesi ise tekrar SEO için elden geçirilmeli. Devasa terimi bile buradaki iş açığını anlatmak için yeterli gelmiyor.

İstisnalar hariç okullarda içerik yönetim sistemli web tasarım yazılımlarından tek satırda bahsedilmediğini düşünürseniz, durumun vehameti daha da gözünüzde canlanacaktır.

Web Tasarım Sektöründe Nasıl İş Bulursunuz?

İki şekilde iş bulabilirsiniz. Birincisi kendi işinizi kurarak, ikincisi deneyimli bir firmada işe başlayarak. Bunun için şu şartları yerine getirmeniz yararlı olacaktır. 

1) Web Tasarımda Kendi İşinizi Kurmak İstiyorsanız Ne Yapmalısınız?

Eğer bilişim öğrencisi iseniz web tasarım yapmak istiyorsanız, öncelikle tavsiyem Wordpress, Joomla veya Drupal sistemlerini yakından tanıyın. Bir kaçını kurun. Deneyin. Mutlaka kendi web sitenizi yapın ve geliştirin. Ancak yanılgıya kapılmayın. Harika kolay kurulan, hemen çalışan basit gibi gözüken sistemler olsa da “Değiller”dir. İl başta kabası hemen çalışır, içinde ufak bir yeri düzenlemek istediğinizde bu yazılımlar sizi çıldırtır.

Lisanslı ve daha yüksek ücretli temalar kullanmazsanız daha da çıldırtır. Bu web sitelerinin lisanslı ek yazılımlar ile desteklenmesi de gerekir. Örneğin ana sayfada bir slide show için ek bir yazılım satın almanız gerekebilir.

Ve Bu sistemler hala “HTML” dili ve “CSS” kodlamalarına bel bağlamaktadır. Bu sebeple “HTML” ve “CSS” düzenlemeyi (editlemeyi) bilmiyorsanız bu yazılımları istediğiniz uyarlamayı yapmanız zor olacaktır. Mutlaka “HTML” ve “CSS” düzenleme konusunda kendinizi geliştirin. İşin anahtarı burada. Bu konuda geliştirirseniz bu web sitelerinin teması denen ön yüzlerini istediğiniz gibi düzenlerseniz. Yazılımsal olarak fazla endişelenmeyin. Bu web yazılımları birer işletim sistemidir. Dünyadan bir çok uzman yazılımcı işinize yarayacak bir çok yazılımı sizin için çoktan yazmıştır. Arabirimler ile bu yazılımları rahatlıkla bu sitelerin içine kurar ve düzenleyebilirsiniz. Ama tekrar vurguluyorum “HTML” ve “CSS” düzenlemesi konusunda eksiğiniz olmamalı. Bu yazılımları o zaman sihirbaz gibi yönetebilir, düzenleyebilir ve potansiyel müşterilerinize mahcup olmadan sıra sıra iş bağlayabilirsiniz.

2) Bir Firmada Web Tasarımcısı Olmak İstiyorsanız Ne Yapmalısınız?

Elbette web tasarım konusunda bir yeterliliğiniz olacak. A maddesini okudunuz. Bu yeteneklere sahip olduktan sonra bir kurumda web tasarımcı olarak çalışmak istiyorsanız, tüm tanıtım sitesi tarzında web siteleri olan ve olacak firmalar potansiyel kariyer hedefinizi oluşturur. Eğer web tasarım için bir kurumda bağlı olarak çalışmak istiyorsanız, işe başvurmadan önce CV’nizin yanına o kurumun web sitesi ile ilgili görebildiğiniz eksikleri anlatan bir rapor yazıp koyun (Aslında hangi sektör olursa olsun bir iş başvurusu yaparken bu püf noktayı uygulayabilirsiniz).


Örneğin web sitesi kolay açılıyor mu?
Ürün ve hizmetlerin tanımları yeterli mi?
Web sitesi görsel anlamda güzel mi?
Ve SEO kurallarına site uymuş mu? (Bu bölümü ayrıca SEO uzmanlığı kısmında okuyacaksınız).

Bu işe başvuruda sizi rakiplerinizin bir adım önüne geçirecektir.   

Kendiniz yazılım ile web sitesi oluşturacaksanız bu bölümü atlayıp “PHP Yazılım Uzmanı” kısmını okuyun.

B) PHP Yazılım Uzmanı Olarak Nasıl İş Bulmak?

Özellikle web yazılımları üzerine bir kariyer yapacaksanız tavsiyemdir. Bugünün ve muhtemelen geleceğin yazılım dili olacaktır. Diğer yazılım dillerine göre daha anlaşılırdır. Kuralları bilinir ve çok yaygın bir internet desteği alabilirsiniz. Wordpress, Joomla, Drupal gibi yazılımların dilidir. Ve bir çok alışveriş sitesi, B2B siteler de bu yazılım dili ile yapılmıştır. Özetle kolay öğrenir, kolay iş yaparsınız.

PHP Yazılım Uzmanı Olarak Nasıl İş Bulursunuz?

Öncelikle yazılım dili üzerinde iyi bir deneyim kazanın. Sonra kariyer hedefini belirleyin. Bireysel mi çalışmak istiyorsunuz yoksa uzman bir yazılım firmasında mı çalışacaksınız? Bireysel çalışacak ve kendi işinizi kuracaksanız, güven sorunun aşmak biraz zaman alacaktır. İnsanların yazılımcılar ile ilgili en büyük kaygısı birden ortadan kaybolmalarıdır. O sebeple tavsiyem daha işte yeni iseniz, bu güven kaygıları ile boğuşmadan bir yazılım firmasında işe başlamanızdır. Bu yazılım firmasını doğru seçmek önemlidir. Sadece PHP ile web tasarım yapan bir firmada işe başlamamaya çalışın. Web tasarım bölümünde bahsettiğim gibi içerik yönetim sistemli yazılımlar artık bu sahayı kaplamaya başladı. Tanıtım web siteleri yapmanın dışında özgün programlar yazan bir firma size daha çok şey katabilir.

PHP yazılım konusunda da ister kendi işinizi kurabilir ister bir firmada çalışabilirsiniz. Ama değişmeyecek tavsiyem sürekli ve kesintisiz yazılım geliştirme pratikleri yapmanızdır. İster işe girin ister girmeyin bu disiplini mutlaka edinin. Araştırın, o yazılımı daha kolay nasıl yapabileceğinizi öğrenin. Yazılımı daha kolay yapabileceğiniz yazılım yönetim araçlarını özellikle araştırın. Her şeyi kodlar ile uzun uzun yazmanın bir süre sonra size zaman anlamında büyük maliyetler getireceğini öngörün.

1) PHP Yazılım Uzmanı Olarak Kendi İşinizi Kurmak İstiyorsanız Ne Yapmalısınız?

Yeni bir yazılımcı iseniz önce taviyem, tanıtım web sitesi ve online satış sitesi yazılımlarını sıfırdan tasarlama işinden uzak durun. Dediğim gibi bu saha “İçerik Yönetim Sistemleri” tarafından domine edildi. Yeni bir yazılımcı iseniz bu yazılımlara rakip bir yazılım yapacak şu aşamada değilsiniz. Ama şunu yapabilir ve iyi bir kazanç elde edebilirsiniz. Joomla, Wordpress başta olmak üzere bu yazılımlara eklenti yazılımlar geliştirebilirsiniz. Bu sahadaki ihtiyaç çok büyük. Örneğin Wordpress, Joomla içinde çalışacak Türkiye’ye özel yazılımlar neredeyse hiç yok. Misal Joomla ile kurulmuş bir özel okul sitesine veliler için öğrenci durumlarını takip edebilecekleri özel bir yazılım entegre edilebilir. Wordpress, online ticaret platformu, Woocommerce’e ticaret bağlantı bileşenleri yazılabilir. Yani bu programlara daha küçük işe yarayan yazılımlar ilave edilebilir. Ve bu yazılımlar internet üzerinden satışa sunulabilir. Size daimi gelir getiren bir gelir kapısı olacaktır.

Web tasarım sahasında php yazılımcı olarak iş hayatına adım atacaksanız size şöyle bir tavsiye verebilirim.

Tüm iş hayatı özel yazılmış php web siteleri ile dolu. Bir çoğu firma sahipleri yazılımcılara yeteri kadar para vermedikleri veya yazılımcılar başka sebeplerden ortadan kaybolduğu için atıl bir vaziyette duruyor. Ama acil değişikliklere ihtiyaç duymaya da başladılar. Artık canları biraz yanan firma sahipleri şart olan düzenlemeler için para vermeye de hazırlar. Bu web sitelerine destek verebilirsiniz. Tavsiyem bu firmalarda işe başlamak gibi bir niyetiniz yoksa olabildiğince mesafeli ve para konularını net olarak bu desteği uzaktan mesafeli olarak vermeniz.

Yine bir çok yazılım firmasına da bağlı olmadan uzaktan destek verebileceğinizi de unutmayın. Birkaç yazılım firmasına bizzat başvurarak kendi şartlarınızı söylemekten çekinmeyerek te iş almaya çalışın. İyi bir PHP yazılımcı şu aralar bulunmaz hint kumaşıdır. Bu sebeple çalışma koşullarını belirlemede çekingenlik yapmayın. Zorlamayın ama çekinmeyin de.

Yine PHP yazılımcılar için bir çalışma sahası daha SEO, arama motoru optimizasyon çalışmalarıdır. Dediğim gibi bir ortalık halen özel yazılmış PHP siteler ile kaynıyor. Bu sitelerin SEO uyumu ise neredeyse hiç yok. İyi bir PHP uzmanı bu siteleri SEO uyumlu hale getirecek basit yazılımlar yazarak kendine büyük bir iş sahası açmış olur. Örneğin başlıca SEO kriterlerinden biri olan sitelerin daha hızlı açılmasını sağlarım derseniz, bir çok firma sahibini etkilemiş olursunuz. Bu konu için yazılım yapacaksanız elbette sıkı bir şekilde SEO kurallarını tanımakta yarar vardır.  

2) Bir Firmada PHP Yazılımcısı Olmak İstiyorsanız Ne Yapmalısınız?

PHP yazılım konusunda kendinize güveni sağladıktan sonra iş bulmanız aslında çok kolay. Bu sebeple siz önce kendiniz değerinizi belirleyin. Önce siz başvuracağınız firmanın referanslarına bakın. Firmanın parasal durumuna bakın. 2,3 kişilik bir firma ise açıkçası güvenilirliğini defalarca sorgulayın. Daha güçlü bir kurumun alt kuruluşu ise orada çalışmak mantıklı olabilir. Üstelik yeni bir yazılımcı ise size deneyim katar. Bu tür bir firmaya işe başvururken kendi yaptığınız yazılımların bir demosunun olması her zaman size bir adım öne geçirir. Yapacağınız demolarda sadece yazılımın işleyişine değil, görselliğine de özen gösterin. Kimse kara ekranlarda doğru ama zevksiz çalışan programlar görmek istemiyor. Sakin ve tutarlı olun. Maaş ve diğer maddi konularda çok alttan almayın. Kendinize güveniyorsanız uzun deneme sürelerine izin vermeyin. Maksimum 1 aylık deneme süresini kabul edin. Yeni bir yazılımcı olmanıza rağmen beraber çalıştığınız daha önce işe girmiş kişilerin yeteneklerini yetersiz görüyorsanız da o firma sizin için doğru olmayabilir. Ya kendi işinizi kurmaya yönelin ya da deneyim kazanacağınız kişilerin olduğu başka firmalarda iş arayın.

Yazılara Mobil Yazılım Uzmanlığı ve Grafik Tasarımcılığı ile devam edeceğim.

Yazan: Emre Gökhan Vuran