Bildiğiniz üzere çocuklara yapılan cinsel istismar dünyada gittikçe artmaktadır. Çocuklarınızı cinsel istismardan korumak,  sadece anne ve babaların görevi değil, bütün kişilerin hassasiyet göstermesi gereken konular arasındadır. Peki, çocuklarımızı cinsel istismardan korumak için ne yapmalıyız? İşte cevabı…

Çocuklarımıza hayır demesini öğretin
Çocuğunuz sizin veya büyüklerinin istediği bir şeyi yapmak istemiyorsa hayır demeyi bilmeli. Sırf ondan büyükler diye evet dememeli. Özellikle çocuğunuza herhangi bir kişi onu rahatsız edecek şekilde dokunursa buna izin vermemesi gerektiğini öğretmelisiniz.

Çocuklarınıza tehdidi öğretmeyin
Eğer siz çocuklarınızı tehdit ederseniz, ilerde karşılaşacağı kişiler onu tehdit ettiğinde hemen yelkenleri suya indirecektir. Bu yüzden çocuklarınızı tehdit etmeyin. Böylece tehditlere pabuç bırakmayan bir kişi haline gelir.

Özel yerlerini tanımasını sağlayın
Çocuğunuza, vücutlarında önemli olan yerlerinin olduğunu söyleyin. Bu özel olan yerlere kimlerin dokunup dokunamayacağını anlatın. Çocuğunuza iyi dokunuş ve kötü dokunuş arasındaki farklardan bahsedin. Birine sevgi dolu sarılmak ile ona zorla temasta bulunmak arasındaki farkı anlatın.

Sır tutmanın bazı durumlarda doğru olmadığını söyleyin
Cinsel istismara uğramış olan çocuklar genellikle bunu saklarlar. Bu yüzden onlara kendisi ile ilgili önemli bir durum olduğunda mutlaka sizinle paylaşması gerektiğini anlatın.

Etrafınızdaki kişilerin hareketlerini gözlemleyin
Çocuğunuz ile iletişim kuran herkesin hareketini gözlemleyin. Maalesef her akraba veya komşunun masum biri olmayacağını göz önünde bulundurun. Eğer çocuğunuzu rahatsız eden bir kişi görürseniz çocuğunuzu o kişiden hemen uzaklaştırın ve bu kişi ile herkesin duyabileceği bir yerde yüzleşin. Çünkü çocuklarınızı cinsel istismardan korumak demek sadece kendi çocuğunuzu korumak demek değildir. Bu yüzden o kişinin başka çocuklara da zarar verebileceğini düşünün. Sizin onunla yüzleşmenizi duyan veya gören kişilerde çocuklarını o kişiden uzaklaştıracaktır.

Sizin iletişim bilgilerinizi bilmesini sağlayın
Çocuğunuza telefon numaranızı, ev adresinizi, güvendiğiniz akrabanızın telefon numarasını kesinlikle öğretin. Ne zaman nerede ve kiminle olursa olsun sizinle iletişime geçeceğini bilmeli. Zor durumda kaldığı zaman sizi arayabileceğini bilmeli.

Çocuklarınıza cinsel istismar durumunu anlatırken fazla abartmayın, çok ayrıntıya girmeyin
Çocuklarınızı cinsel istismar konusunda bilgilendirirken ona çok fazla bilgi vererek onu dış dünyadan soyutlamayın. Eğer bu konuyu nasıl anlatacağınızı bilmiyorsanız bir pedagog doktorundan yardım alın.