Böbrek hastalığı nedir? Böbrek hastalığı böbreklerin biyolojik ve fiziksel olarak görevlerini yerine getirememesi ile oluşur. Bu hastalık ilerleyen zamanlarda böbrek yetmezliğine dönüşür. Böbrek yetmezliğine dönüşünce hasta için ciddi sorunla teşkil edebilir. Ve hasta sürekli diyalize bağlı olarak yaşar. Böbrek hastalığı her 10 kişiden birine görülür.

Diyaliz nedir?

Diyaliz böbrek yetmezliği olan hastalarda zararlı maddeyi süzülüp temizlenmesi işlemine denir. Genellikle böbrek yetmezliğinden etkilenmiş hastalar diyalize girer. Diyaliz işlemi diyaliz merkezlerinde yapılır. Diyalize giren kişi haftanın belirli günleri diyaliz merkezinin aracı ile alınıp taşınır. Diyaliz merkezinde tedavisi yapılıp tekrar evine araç ile bırakılır. Diyaliz merkezlerinin çoğu devlet desteklidir. Diyaliz işlemi sağlık açısından diyaliz merkezlerinde yapılması daha iyi olur.

Böbrek hastalığının nedenleri nelerdir?

Böbrek hastalığının birçok nedeni vardır. Bunlar obezite, az sıvı tüketimi, sigara, yüksek kan basıncı, ailedeki bir bireyin böbrek hastası oluşu, yükselen yaş ve şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı kan basıncı ve tansiyonu etkilediği için böbreğin içinde bulunan kılcal damarları etkileyecektir ve böylelikle böbrekler de sorun başlayacaktır. Eğer kişi obezse yine böbreğindeki damarlar kan basıncından etkilenerek işlevlerini yerine getirmemeye başlayacaktır. O yüzden fazla kilolu kişilerin kilolarına dikkat etmesi ve zayıflaması böbrek hastalığına yakalama riskini azaltır. İlerleyen yaşta damarlar sertleşir ve bu organda diğer organlara göre daha fazla kılcal damar bulunduğu için yaşlılıkla böbrek hastalıkları doğru orantıdadır. Sigara ise kan dolaşımını yavaşlatarak böbrekleri etkiler. Böbrekteki kılcal damarlar görevlerini yerine getirmekte zorluk çekerler. Genetik durumda etkilidir. Böbrek hastalıklarının irsi oluşu ise aile üyesinin birinde böbrek hastalığı gözleniyorsa aile üyelerinde de gözlenme oranı yüksektir.

Yüksek kan basıncı ise böbrekteki kılcal damarları zorlar. Az sıvı tüketimi ise böbrekler de taş oluşturur. Böbrekte oluşan taşlar ise böbreğin görevlerini yerine getirmesini zorlaştırır ve ağrı oluşur. Bir başka neden ise kişinin tek böbrekle doğması gösterilebilir. Eğer kişi de tek bir böbrek varsa tüm görev bir organa düşeceği için tek böbrek süzme işlemin de zorlanacağı için böbreklerde ağrı olabilir veya kişinin böbreğini iflas ettirebilir. Böbreği olmayan biri organ nakli beklemek zorundadır ve organ nakli olana kadar diyaliz merkezine gitmek zorundadır.