Balık pişirmeden önce bir kaç temel noktayı hatırlatalım. Balık pişirirken genel olarak, aslında artık balığın kuruduğunu anlatan derilerinin pul pul ayrıldığı ana kadar balığı pişirmeyin. Bu aşırı pişmiş balıkların çekiciliğine karşı koyun. Renk, yarı saydamdan opak (beyaz) hale geldiğinde veya balığın iç ısısı 60-70° C'ye ulaştığında balık pişmiş demektir. Taze deniz ürünleri satın aldığınızda aynı gün kullanın veya en geç iki gün içinde dondurun. Balığı soğuk suyla durulayın, sonra süzün ve kurulayın. İyi bir deniz ürünü yemenin ve pişirmenin birkaç yolu olsa da temel başlangıç taze deniz ürünleri ve taze balık satın almaktan geçer. Donmuş ürün kullanacaksanız da bir gece önceden buzdolabının derin dondurucu olmayan bölümünde çözdürün. Paketli bir donmuş ürün kullanıyorsanız da daha iyi bir pişirme için her zaman deniz ürününün paketindeki talimatları okuyun ve uymaya çalışın.

Bunun dışında kullandığınız pişirme yöntemine göre birkaç iyi tavsiyemizi de aşağıda okuyabilirsiniz.

1. Fırında balık pişirme

Fırını 250°C dereceye ısıtın. Yapışmaz ve yanmaz bir yağlı kağıdı fırın tepsisine serin. Üzerine balıkları tek bir tabaka halinde serin. Üzerlerini istediğiniz gibi baharatlayın. Balıkları pişirmeyi cinslerine ve kalınlıklarına göre değerlendirin. Balıkları her 2.5 cm kalınlık için 10 dakika pişirin.

2. Sote veya tavada kızartma

Bu teknik kesin bir şekilde çıtır yiyecekler ile sonuçlanır. Bu tekniğe en uygun deniz mahsulleri, balık filetosu, karides, midye ve ıstakozdur. Morina balığı gibi sert balıklarda şeritler halinde kesilip kızrtılabilir. Tavaya 1 cm kadar yağ koyun. Kızartma yağı veya tereyağı da kullanabilirsiniz. Orta, orta-yüksek ateşte yapışmaz bir  tavaya 1 cm kadar yağ koyun. Balıkları süte, sonra yumurtaya ve galeta ununa batırarak üzerlerini kaplayın. Yine her balık veya deniz mahsülü parçasını, 2.5 cm kalınlık için 4-5 dakika kadar tavada kızartın.

3. Fırında ızgara

Fırında ısıyı üst yönden gelecek şekilde ayarlarsanız fırın ızgara balıklar elde edersiniz. Püf noktası ızgarada balıklar kurumamalıdır. Yine yağlı kağıt ile kaplı bir tepsiye 2.5-3 cm olarak kestiğini fileto balıkları yayın her bir 2.5 cm kalınlık için yaklaşık 8 dakika pişirin. Balıklar bu kalınlıktan az ise fazla çevirmeyin. Tek taraftan pişirmek yeterli olacaktır.

4. Mikrodalgada balık pişirme

Hemen hemen her kemiksiz balık filetosu mikrodalga fırınlamaya uygundur. Yapışmaz bir pişirme spreyi kullanabilirsiniz. Piyasada çok çeşitli yağlardan yapılma ürünleri bulabilirsiniz. Bu spreyi ile mikrodalgaya koymaya güvenli bir tabağa püskürtün. Bu ürünü bulamazsanız mikrodalgaya uygun bir cam kase de işinizi görür. Balıkları ikiye böldükten sonra tabakta düzenleyin. Mikrodalgaya koymaya uygun dayanıklı plastik veya bir başka kaplama ile balıkları kapatın. Sargıda birkaç havalandırma deliği açın. Balıkları maksimum ayarda 3 dakika kadar pişirin. Pişirdikten sonra üzerilerine tuz ilave edin.

5. Mangalda ızgara

Daha fazla balık yağlı balıkları ton balığı, somon balığı, pisi balığı veya kılıç balığı gibi yağsız balıklardan daha başarılı bir şekilde ızgara yapılır. Temiz, yağlı, ateşe yakından yerleştirilmiş bir ızgara kullanın. Küçük balıklar için, bir balık ızgarası teli veya sepeti kullanışlı olacaktır. Mangal kömürü kullanılan bir ızgarada 30 dakika veya gazlı bir barbekü ızgarada kapak kapalıyken 10 dakika yüksek ısı da balıkları pişirebilirsiniz.

Dolaylı ısı yöntemi için, yalnızca bir tarafa ateş veya ızgarayı yerleştirin. Balıkların yapışmasını önlemek için fırça ile bol miktarda yağ ile ızgaralayın. Izgara, ısı kaynağından 10 ila 15 cm uzakta olmalıdır. Balıkları ızgaraya tek bir kat halinde yerleştirin.

Doğrudan ısı yöntemi için, balıkları her yüze 4-6 dakika 2,5-3 cm kalınlık için her yüz 4 ila 6 dakika orta, orta-yüksek ateşte pişene kadar pişirin.

Izgara sıcaklığı için, ızgara yüzey termometresi kullanın veya sıcaklığı belirlemek için el tutma ve sayma yöntemini kullanın. Elinizin avucunu pişirme yüksekliğinde ızgarasının hemen üstünde tutun. Isı, 3 saniye içinde geri çekilmenize neden olursa, sıcaklık orta-yüksek (200° C); Isı 4 saniyede geri çekilmenize neden olursa, ısı orta düzeyde demektir (150° C).

6. Suda pişirme

Neredeyse her bir balık, şarap, su veya süt gibi ısıtılmış sıvı içinde hafifçe pişirilebilir. Balıkları örtecek kadar sıvı dökün. Tavayı sıkıca kapatın ve filetoları kaynama noktasının hemen altında pişirin. Filetoları 8 ila 10 dakika ve bütün balığı 15 ila 20 dakika kadar pişirin. Şişirme sıvısı bir sos içinde aracı  olarak kullanılabilir.

7. Derin kızartma, fritözde kızartma

Balık 1.5 - 2 cm kalınlığında ise bu yöntem için idealdir. Uygun pişirme sağlamak için bir yağ termometresi ile yağ sıcaklığını izleyin. Pişirme sırasında yağ çok soğuksa, yiyecekler soğuk ve yağlı olur. Yağ çok sıcaksa, iç kısım uygun sıcaklığa ulaşmadan önce yiyecekler çok kararır veya dışarısı yanar. Balığın uygun kızarmasını sağlamak için yeterli miktarda Ayçiçek yağını 180° C ila 200° C'ye ısıtın. Daha kalın balıkları küçük parçalara ayırın, böylece balık kahverengileşip yanmadan geçen sürede pişer. İsterseniz kızartacağınız balık parçalarını yumurta, un, mısır unu veya en sevdiğiniz başka bir ufalanmış ekmekle kaplayıp hafifçe kızarana kadar 3 ila 5 dakika kadar pişirin. Kızartma yaparken parçaların birbiri ile temas etmediğinden emin olun. Bu temaslar parçalarda ıslak bir kaplamaya neden olur ve pişmemiş yerler yaratabilir. Kızartmaları servis etmeden önce kağıt havluda bekletip fazla yağını almayı da unutmayın. Şimdiden afiyet olsun.