İsrail’in Refah’taki iki eve saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi İsrail’in Refah’taki iki eve saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi

Güney Kore’de, hükümetin tıp fakültesi kontenjanlarını artırma planına tepki gösteren yaklaşık 9 bin stajyer doktor, iş bırakma eylemi yaptı. Doktorların istifası, ülke genelindeki hastanelerde sağlık hizmetlerinin aksamasına ve halk sağlığının tehlikeye girmesine neden oldu. Hükümet, doktorları göreve dönmeye zorlamak için yasal yaptırım uygulayacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı ise, toplum sağlığı risk seviyesini “ciddi” olarak ilan ederek, acil durum tedbirleri aldığını duyurdu.

Doktorlar Neden İstifa Etti?

Güney Kore’de, hükümet, kırsal ve önemli tıbbi alanlarda sağlık hizmetlerinin eksikliği sebebiyle tıp fakültesi kontenjanlarını 2 bin kişi artırma kararı aldı. Bu karar, ülkedeki doktorlar tarafından tepkiyle karşılandı. Doktorlar, hükümetin planının, tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini düşüreceğini, doktorların gelirlerini azaltacağını ve mesleki haklarını ihlal edeceğini savundu. Doktorlar, hükümetin planını geri çekmesini talep etti.

Hükümet ile doktorlar arasında yapılan görüşmeler sonuçsuz kalınca, doktorlar, iş bırakma eylemine başvurdu. Dün gece itibarıyla, ülkedeki 13 bin stajyer doktordan 8 bin 897’si istifasını sundu. Bunlardan 7 bin 863’ü görev yerlerini terk etti. Ayrıca 11 bin 481 tıp öğrencisi de derslere katılmadı. Doktorlar, hükümetin planını geri çekene kadar eylemlerine devam edeceklerini bildirdi.

Hükümet Ne Yapıyor?

Hükümet, doktorların istifalarını kabul etmediğini ve doktorları göreve dönmeye çağırdığını açıkladı. Sağlık ve Refah Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo, basına yaptığı açıklamada, hükümetin, doktorlar ve diğer tıbbi personelin göreve dönmesi için resmi talimat yayımladığını duyurdu.

Güney Kore’deki tıbbi kanunlara göre, hükümet, kamu sağlığı konusunda kaygı duyulacak bir durum bulunması halinde doktorlar ve diğer tıbbi personelin göreve dönmesi talimatı yayımlayabiliyor. Talimata uymayan personel, 3 yıla kadar hapis ya da yaklaşık 22 bin dolar cezanın yanı sıra tıp lisanslarının feshiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Hükümet, ayrıca, doktorların istifası nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksamaması için acil durum tedbirleri aldığını bildirdi. Hükümet, hastanelerdeki personel sayısını artırmak, askeri doktorları ve yedek subay doktorları görevlendirmek, özel hastaneleri devreye sokmak gibi önlemler alacağını açıkladı.

Sağlık Sistemi Nasıl Etkileniyor?

Doktorların istifası, ülke genelindeki hastanelerde sağlık hizmetlerinin aksamasına ve halk sağlığının tehlikeye girmesine neden oldu. Sağlık Bakanlığı, doktorların istifasının halk sağlığı üzerindeki etkisini gerekçe göstererek, ilk kez toplum sağlığı risk seviyesini “temkinliden” “ciddi” düzeye yükseltti. Bu, sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği anlamına geliyor.

Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki acil servis, yoğun bakım, ameliyathane, doğumhane gibi kritik birimlerde doktor eksikliği yaşandığını bildirdi. Bakanlık, hastanelerin sadece acil vakaları kabul etmesini, rutin muayene ve tedavileri ertelemesini istedi. Bakanlık, ayrıca, halktan hastanelere gitmemelerini, mümkün olduğunca evde kalmalarını ve sosyal mesafeye uymalarını tavsiye etti.

Güney Kore, dünyanın en düşük doğum oranlarına sahip ülkelerden biri. Ülke, hızla yaşlanan toplum nedeniyle tıbbi hizmetlere talebin artmasına rağmen, gelişmiş ülkeler içerisinde nüfusa göre en düşük doktor sayısına sahip olanlar arasında yer alıyor. Doktorların istifası, ülkenin sağlık sisteminde ciddi bir krize yol açtı.

Kaynak: AA