Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan güncelleme ile birlikte, çalışanların günlük yemek ve ulaşım ücretleri artırıldı. İşte 2024 yılında geçerli olacak yeni bedeller ve detaylar.

Günlük Yemek Ücreti Artışı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğe göre, Gelir Vergisi Kanunu'nda yer alan maktu had ve tutarlar, yeniden değerleme oranında artırıldı. Bu kapsamda, çalışanların günlük yemek ücreti 2024 yılı için 170 liraya yükseltildi. Daha önce 110 lira olan yemek parası istisna tutarı, 2024'te 170 liraya çıktı.

Yol Parası İstisna Tutarındaki Artış

Aynı tebliğle birlikte, yol parası istisna tutarı da güncellendi. 56 lira olan yol parası istisna tutarı, 88 liraya çıkarıldı. Bu değişiklikle birlikte, çalışanlar aylık 2 bin 888 lira yol parasını vergiden istisna olarak alabilecekler.

Toplam İstisna Tutarları

Günlük yemek ve yol parası istisna tutarlarındaki bu artışlarla birlikte, aylık toplamda 4 bin 420 lira yemek parası ve 2 bin 888 lira yol parası ödemeleri de vergiden istisna olarak kabul edilecek. Bu durum, işverenlerin çalışanlarına sağladığı bu avantajların vergi açısından bir yük oluşturmamasını sağlıyor.

İşverenlerin Yükü Hafifliyor

Gelir Vergisi Kanunu’na göre, işverenler, çalışanlarına günlük yemek bedeli tutarında yemek desteğinde bulunduklarında, devlet bu ödemeleri Gelir Vergisi, Damga Vergisi, SGK İşveren Hissesi, SGK İşçi Priminden istisna tutuyor. Bu da işverenlerin, çalışanlarına sağladıkları bu sosyal avantajları vergi avantajlarıyla birleştirebilecekleri anlamına geliyor.

Yıllık Güncelleme

Gelir vergisinden istisna tutulan günlük yemek ücreti, her sene yeniden değerleme oranında güncelleniyor. Bu da çalışanların sosyal haklarının enflasyona karşı korunmasını sağlıyor.

Kaynak: Haber Merkezi