İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj İyi Parti'nin yeni Genel Başkanı Dervişoğlu'ndan ilk mesaj

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen 31 Mart'taki yerel seçimler için uygulanacak yasaklar netleşti. Peki, bu yasaklar neleri içeriyor ve ne zaman başlıyor? İşte ayrıntılar:

Oy Verme Yasakları Ne Zaman Başlayacak?

Türkiye, 31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimler için sandık başına gidecek. Oy verme işlemi sabah saat 08.00'de başlayacak ve akşam saat 17.00'de sona erecek. Dolayısıyla, seçim yasakları 31 Mart 2024 Pazar günü sabah saat 06.00'da uygulanmaya başlayacak ve gece yarısı saat 00.00'da sona erecek.

Uygulanacak Olan Yasaklar

YSK'nin kararına göre, yerel seçim günü 06.00 ile 00.00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapılamayacak ve alkollü içki tüketimi yasak olacak. Ayrıca, eğlence mekanları oy verme süresince kapalı olacak ve sadece yemek servisi yapılacak.

Emniyet ve güvenliği sağlamakla görevli kişiler dışında kimse silah taşıyamayacak. Ayrıca, oy verme günü saat 18.00'den sonra düğün yapılabilmesi için seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulması gerekecek.

31 Mart günü saat 18.00'e kadar herhangi bir yayın organının seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin veya yorum yapması yasak olacak. Saat 18.00-21.00 arasında sadece YSK'nın seçimle ilgili bildirimleri yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise tüm yayınlar serbest olacak, ancak YSK'nın inisiyatifiyle yayın süresi öne çekilebilecek.

Propaganda Yasakları

YSK'nin belirlediği takvime göre, propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları 21 Mart'ta başladı ve 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek.

Bu kapsamda, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, propaganda süresi boyunca yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecekler. Ancak, ilçe seçim kurullarının belirlediği meydanlar dışında toplu sözlü propaganda yapmak yasak olacak.

Elektronik posta veya sabit telefonlar aracılığıyla propaganda yapılması da yasaklanacak. Ancak, bu yasak siyasi parti üyeleri için geçerli olmayacak.

Bakan ve milletvekillerinin seçim propaganda gezileri, makam otomobilleri veya resmi hizmet araçlarıyla yapılamayacak. Ayrıca, seçimden 10 gün önce basın ve yayın araçlarıyla kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminler yayımlanamayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ